Новини - България

Паник бутон в джоба ще пази лекарите в "Пирогов"
Прочетена: 1477 пъти
Главният секретар на МВР Георги Костов (вляво) се срещна с директора на "Пирогов" проф. Стоян Миланов (вдясно), за да обсъдят възможностите за подобряване на сътрудничеството при случаи на нападение над медицински персонал в спешната болница.

Присъствието на полицаи в болницата за спешна помощ "Пирогов" няма да се увеличи, но за сметка на това мединският персонал ще може бързо да сигнализира органите на реда при евентуален случай на насилие. Това е резултатът от провелата се днес среща между оперативните ръководства на МВР, СДВР и лечебното заведение по повод вчерашния инцидент, при който лекар и медицинска сестра от болницата пострадаха на нощното си дежурство, нападнати от пациент.

"До всеки лекар не можем да сложим полицай. Броят на служителите на органите на реда в болницата не може да се увеличи, тъй като това означава този брой да се намали на друго място в София", обясни след срещата главния секретар на МВР Георги Костов. 

По думите му случилото се в малките часове на нощта между неделя и понеделник не е по вина нито на МВР, нито на лекарите в "Пирогов", защото полицаите са стигнали до залата с буйстващия пациент на 3-та минута от подаването на сигнала. Въпросът е как това време да бъде сведено до 2 минути, за да бъде реакцията на охранителните органи още по-ефективна, коментира Костов.

 

Една от възможностите е лекарите и медицинските сестри да бъдат снабдени с паник бутони, които да носят в джобовете си, за да могат максимално бързо да сигнализират при случаи на нападение. Другият обсъден вариант е потокът от пациенти да се раздели на "спешен" и "неспешен", като се ползват два различни входа на болницата. Обсъдена е била и идеята за видеонаблюдение в приемните кабинети, но реализирането й е малко вероятно, тъй като може да наруши лекарската тайна.

"Комуникацията между "Пирогов" и МВР продължава вече 35 години и не само ще се затвърди, но и ще се подобри. За целта ще се провеждат регулярни срещи между институциите, както и ще се предприемат конкретни действия за подобряване на съвместната реакция при подобни инциденти", обявиха от лечебното заведение.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития