Новини - България

Отварят градините на заведенията, разрешават спорта на открито и шофьорските курсове, яслите остават затворени
Прочетена: 149 пъти
Снимка: Redmedia.bg

Разрешава се отварянето на терасите и градините към заведенията. Това обаче ще става при много ясни правила по отношение на настаняването на хората и дистанцията между тях и обучението на персонала за работа в условия на коронавируса.  Това обяви министър-председателят Бойко Борисов на брифинг в Министерски съвет след заседание на правителството с Националния оперативен щаб във връзка с отхлабването на мерките срещу коронавируса COVID-19.

 

Взето е решение да се разреши и индивидуалният спорт на открито при определен ред, дисциплина и спазване на дистанция. Ще бъдат отворени и басейните. Водата в тях е пълна с дезинфектанти и хлор и не може да благоприятства разпространението на вируса. Мерки за дезинфекция обаче трябва да се извършват в съблекалните и на душовете.

 

Мерките са в полза на здравето и психиката на хората. Те не са икономически. Дават възможност на хората да излязат на слънце, обясни Борисов.

 

От утре ще се възстановят и теоретичните и практивеските обучения за правоуправление във всички видове транспорт. Теоретичната част и изпитите ще се провеждат или онлайн или присъствено в зала, но при спазване на определена дистанция.

 

"Всяко едно от тези неща важи до момента, в който се спазват. Ако не се спазват, заповедта ще бъде отменена", каза премиерът и допълни: "Не само умолявааме, но действително разчитаме на дисциплината и на това, че трябва да свикнем да живеем с този вирус. Той няма да мине поне година-две. Това го казват абсолютно всички специалисти в света".

 

Утре се очаква да има вече изготвен и проектозакон, с който се отменя извънредното положение, но с който остават всички саниратни мерки в действие.

 

Абсолютно единомислие е постигнато и по отношение на КПП-та на входовете и изходите на градовете - те са изиграли своята положителна роля и вероятно ще бъдат махнати на Гергьовден следобед. Борисов обясни, че ограниченията няма да паднат по-рано, тъй като очаква много хора да тръгнат да пътуват за празника.

 

По отношение на отварянето на детските градини и яслите не е постигнато съгласие и засега остават затворени. Засега ще се наблюдава какъв ще е опитът на Германия и Австрия с отварянето на тези заведения и ако там не се повиши заболеваемостта от коронавирус, въпросът ще бъде поставен за обсъждане у нас отново.

 

За учениците в 7 и 12 клас ще бъде създадена организация за провеждане на съответните изпити, така че те да се реализират.

 

Всички тези предложения за отхлабване на мерките ще бъдат описани в заповед на министъра на здравеопазването.

Коментари

февруари 2023

ПВСЧПСН
  
     

Събития

Няма събития