Новини - България

Отпуснаха заем от над 2 млн. лв. на болниците в Ловеч и Враца - връщат го до края на 2018 г.
Прочетена: 128 пъти
Снимка: Правителствена информационна служба

На днвешното си заседание Министерският съвет одобри допълнителни плащания в размер да 2 223 113 лв. по бюджета на Министерството на здравеопазването за предоставяне на безлихвена възмездна финансова помощ на двете многопрофилни болници за активно лечение във Враца и Ловеч, съобщи правителствената пресслужба. 

 

Средствата са предназначени за погасяване на неразплатени разходи за персонал, задължение на двете лечебни заведения ще бъде да възстановят предоставените средства на месечни вноски в срок до 10 декември 2019 година. Решението съответства и изпълнява политиката на правителството за подобряване функционирането и контрола на здравната система в страната и повишаването на качеството на медицинската помощ, допълниха от там. 

 

Преди началото на днешното правителствено заседание премиерът Бойко Борисов отново коментира темата за тежкото финансово състояние на болниците и неизплатените заплати на медиците и за пореден път подчерта, че Министерство на здравеопазването трябва да осъществява своите реформи, но без те да са за сметка на работещите в системата. 

 

„Министерство на здравеопазването, правете си реформите. Те не могат да са за сметка на лекари, санитари, сестри  - те си вършат работата и трябва да получават заплатите. Нито за сметка на пациентите“, каза премиерът.

 

„Доста операции се подготвят – в аптеки, в болници. Работа на държавата е да хваща тези, които ги източват. Работа на държавата е да не допуска в двора на държавната болница да има частна и частната да печели и да е в много добро финансово състояние, а държавната да е губеща. Това обаче не е работа на лекарите, сестрите и санитарите. Плащаме заплати на маса служби.Така, както в Пловдив с фиктивните плащания на лекарства милиони левове се източват. Ще се справим с тази работа", категоричен бе премиерът.

 

„Кметовете на Враца и Ловеч са тук. Да предадат на хората, че болниците ще работят, заплатите ще се получават и то навреме. Другото си е наша работа и те не са ни виновни, ако не сме я свършили“,  посочи Бойко Борисов. .

 

Припомняме, болниците във Враца и Ловеч от месеци са сред държавните лечебни заведения в крайно тежко финансово състояние и неизплатени заплати от няколко месеца. Това стана повод за многобройни протести на медици и граждани на двата областни града, шествия по централните улици и блокада на пътища имаше и през изминалия уикенд.

Коментари

април 2021

ПВСЧПСН
   
  

Събития

Няма събития