Новини - България

Отличиха победителите в конкурса „Проектите, които променят живота на пациентите“
Прочетена: 191 пъти

Победителите в конкурса за иновативни решения в сферата на здравеопазването „Проектите, които променят живота на пациента“ са Лиляна Юрукова, Страхил Василев и Велко Стоименов. Те трябваше да бъдат наградени на официална церемония днес в Деня на народните будители – 1 ноември, но събитието бе отменено поради епидемиологичната обстановка.

 

Конкурсът се организира от първото по рода си Ателие по биотехнологии в България – Biotech Atelier, под патронажа на Комисията по здравеопазването към 44-то Народно събрание и Министерството на здравеопазването и с подкрепата на Пфайзер България.

 

Целта на инициативата бе да бъдат предизвикани студенти, специализанти, млади специалисти и докторанти по медицина, здравни грижи, фармация и природни науки да генерират идеи и да предложат своята визия за иновативни решения в сферата на медицината и здравеопазването.

 

Със свои постерни разработки участие взеха 16 души. Трите най-добри проекта бяха избрани от специално жури от доказани професионалисти в състав: доц. д-р Борислав Борисов, управител на ежегодното събитие за иновации и технологии в здравеопазването Biotech Atelier; д-р Димитър Георгиев, дм, съосновател на Biotech Atelier и Борислав Борисов – народен представител и член на Комисията по здравеопазването към 44-то Народно събрание.

 

Постерната разработка на Лиляна Юрукова е на тема „Състрадателна употреба: Регулаторен преглед и прилагане в клиничната практика“. Състрадателната употреба е опция за лечение, която се очаква да помогне на пациенти с животозастрашаващо, продължително или сериозно инвалидизиращо заболяване, което не може да бъде лекувано задоволително с разрешено понастоящем лекарство. Разработката прави преглед на регулаторната рамка на Европейския съюз и програмите за състрадателна употреба във Франция, Германия, Италия, Великобритания.

 

Проектът на Страхил Василев е на тема „Скрининг и спешна профилактика на внезапна сърдечна смърт“. В разработката си той застъпва тезата, че активният скрининг на пациенти в рискови групи, повишаването на осведомеността и поставянето на автоматизирани външни дефибрилатори на обществени места ще подобри степента на оцеляване на хората от внезапна сърдечна смърт. За да се постигне целта той предлага да се проведе и обучение за работа с дефибрилатори сред отделни групи хора, намиращи се на места с повишен човекопоток – гари, стадиони, молове, училища и др.

 

Постерът на Велко Стоименов е на тема „Предпочитания на пациенти с рак на гърдата“ и цели да установи предпочитанията на жените при лечението на заболяването. Разработката се базира на онлайн проучване сред 245 дами. Резултатите показват, че все още съществуват бариери при приемането на интраоперативната лъчетерапия като стандартна терапия при рак на гърдата, както и че съществуват погрешни възприятия относно ролята на пациента при вземането на решения за лечението.

 

Наградите за отличените са, както следва:
•    Лилия Юрукова – покриване на таксата за участие в международен конгрес;
•    Страхил Василев – покриване на двугодишна такса за образователна степен „Магистратура“ в България;
•    Велко Стоименов – публикация на научна статия в специализирано издание.

 

Наградите ще позволят на младите специалисти да обогатят своя опит и компетенции и да надградят уменията си в сферата на здравеопазването.

 

Всички постъпили разработки са публикувани на сайта на тазгодишното издание на Biotech Atelier 2020 и ще са видими там до следващото му издание, както и ще бъдат публикувани в Алманаха на ежегодния иновационен форум.


***
Biotech Atelier е международен ежегоден иновационен форум в областта на биотехнологиите, науките за живота и фармацията, който се провежда за трета поредна година в България. Biotech Atelier събира на едно място водещи български и международни експерти от бизнеса и науката в областта на авангардните медицински продукти (ATMPs), value-based healthcare, интелектуалната собственост, данни от медицинската практика (real-world data и real-world evidence), оценка на здравните технологии (HTA), предприемачество в областта на биотехнологиите и науките за живота. Сред основните идеи на събитието е даването на силен тласък на българската и регионална  биотехнологична екосистема и насърчаването на повече комерсиализация посредством обмен на познания, добри практики и подходящи интердисциплинарни  контакти.

 

Biotech Atelier подкрепя иновациите, креативността, предприемаческия дух и уменията на младите български специалисти, заети в сферата на биотехнологиите и здравеопазването.

 

Събитието се организира за трета поредна година от Прескрипция, Българската асоциация за персонализирана медицина (БАПЕМЕД) и София Тех Парк.

 

Коментари

декември 2022

ПВСЧПСН
   
 

Събития

Няма събития