Новини - България

Отличиха АстрЗзенека България с награда „Питагор“ за фирма с най-много инвестиции в научноизследователска дейност
Прочетена: 329 пъти
Снимка: Pixabay.com

Министерството на образованието и науката отличи АстраЗенека България в годишните си награди за наука „Питагор“. Отличията се връчват за съществен принос на български учени и научни колективи за развитието на науката в периода 2017-2019 г., а компанията грабна приза в категорията „Фирма с най-много инвестиции в научноизследователска дейност за периода 2017-2019 г.“. Наградата се дава на основата на предоставена информация от Националния статистически институт.

 

За приноса си в развитието на науката АстраЗенека получи статуетка „Питагор“ и парична награда в размер на 8000 лв.

 

„Наградата е изключително признание за екипа на АстраЗенека България още повече, че тя ни нарежда до ярките представители на българската медицинска наука в лицето на акад. Лъчезар Трайков, проф. Елисавета Наумова, проф. Цветалина Танкова“, каза изпълнителният директор на компанията Зоя Паунова във видеообръщение към организаторите на годишните награди „Питагор“.

 

Тя припомни, че АстраЗенека е компания със сериозен принос в разбирането на биологията на редица заболявания и доказателство за това са петте Нобелови лауреати, петте носители на рицарско звание за изключителен принос в медицинската наука и наградата за лекарствен продукт на хилядолетието.

 

„Откриването на един от първите научноизследователски отдели на биофармацевтична компания в България постави страната на европейската карта на иновацията през 2000 г. Вече 20 години колегите от научния отдел в сътрудничество с представители на българската медицинска наука  участват в разработването на лекарствени продукти, като над 13 000 български пациенти получиха достъп до иновативни терапии“, каза още Зоя Паунова.

 

АстраЗенека България инвестира традиционно в образованието на младите хора. Ето защо компанията дарява паричната награда от 8000 лв за провеждането на лятна виртуална академия по Химия за млади талантливи хора обичащи науката, обяви още изпълнителният директор на компанията.

 

***

AstraZeneca е глобална, иновативна биофармацевтична компания, която работи по откриването, разработването и маркетирането на иновативни лекарства за лечение на заболявания основно в няколко терапевтични области: онкология, респираторни, кардио-метаболитни и бъбречни заболявания.

 

Мисията на компанията е да създава лекарства, които трансформират живота на пациентите, в името на което тя инвестира ежегодно над 4 милиарда долара в наука в световен мащаб. АстраЗенека е лидер по отношение на дял от приходите, който инвестира в научноизследователска  дейност - 21-22%, при средни стойности за индустрията около 17%.

 

Компанията присъства повече от 50 години в България в лицето на своите предшественици Zeneca PLC и ICI и е една от най-динамично и бързо развиващите се организации в страната.

 

АстраЗенека е една от първите компании, която откри научноизследователски отдел през 2000 г. в България. Професионалистите от клиничния й отдел в България, в сътрудничество с 340 водещи изследователи, са осигурили достъп до иновативна терапия на 13 000 пациенти в клинични проучвания. Инвестициите на компанията в България за научноизследователска дейност през последните 5 години възлизат на 69 млн лв. Амбицията на компанията е да подобри живота на 400 000 пациенти в България чрез наука.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития