Събития -

септември 2020

ПВСЧПСН
 
    
24 септември
Четвъртък
Откриват нов бипланов ангиограф в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“
УМБАЛ „Св. Иван Рилски“
гр. София
10:00 - 11:00 ч.

На 24.09.2020 г., четвъртък, от 10:00 часа в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ ще се проведе официалното откриване на новия бипланов ангиограф, който е монтиран в Референтния център по мозъчно-съдови заболявания в болницата.

 

Биплановият ангиограф е последно поколение от този тип апаратура. До този момент в света има около 250 такива машини, от които 80 в Европа. На Балканите и в Югоизточна Европа подобен апарат има само на две места – в България и Словения. Единственият друг бипланов ангиограф в България отново се намира в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ и заработи преди точно 10 години.

 

Новият апарат Azurion 7 Biplane е окомплектован с всички програми и пособия за невро-насочени интервенции, което позволява извършването на всички видове едноваскуларни мозъчни процедури. При тях под рентгенов контрол  мозъчни аневризми, мозъчни кръвоизливи, артериовенозни малформации и др. тежки патологии в мозъка се третират през вена, най-често на крака, като по този начин многократно се намалява риска за пациента и се скъсява периодът за възстановяване. Ендоваскуларните процедури понякога са единствен вариант, когато проблемът е много сложен и не може да се оперира чрез класическата неврохирургия.

 

Новата апаратура ще ни позволи да предоставим на нашите пациенти диагностика и лечение, които са на нивото на най-големите европейски центрове в областта на мозъчно-съдовите заболявания, убеден е доц. Станимир Сираков, началник на референтния център.

 

Инвестицията в новото съоръжение възлиза на 2,4 млн. лева и е финансирана със средства, отпуснати от Министерство на здравеопазването.

 

Очаква се лентата да пререже министърът на здравеопазването, проф. Костадин Ангелов. На церемонията ще присъстват още представители на официалните институции, на НЗОК, депутати и медицински специалисти.