Събития -

юли 2020

ПВСЧПСН
  
  
7 юли
Вторник
Откриване на нов ядрено-магнитен резонанс в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“
УМБАЛ „Св. Иван Рилски“
гр. София
10:00 - 11:00 ч.

На 07.07.2020 г., вторник, от 10:00 часа в основната сграда на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ на бул. „Акад. Иван Гешов“ 15 ще се състои официалното откриване на нов ядрено-магнитен резонанс, съобщават от болницата. За първи път в България ще има апарат от толкова висок клас (последен за GE), а в Европа има само още 9 такива машини, уточняват от лечебното заведение.

 

Монтираният в болницата ЯМР е първият от този вид, който позволява бързо и адекватно скениране на цялото тяло, без каквото и да е лъчево натоварване, което го прави незаменим при оценка терапията и проследяване на онкологично болни пациенти.

 

Той е специално конфигуриран за работа с деца. В него е зареден пълният пакет педиатрични програми, позволяващи най-прецизна диагностика на всички видове състояния и заболявания при децата.Над 6 млн. лева е инвестицията на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ в новата апаратура.

 

Присъствието си на официалната церемония са потвърдили министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова, зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков, председателят на Парламентарната комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова, управителят на НЗОК д-р Петко Салчев, директорът на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев и др. Очаква се потвърждение и от министър-председателя Бойко Борисов.