Новини - Свят

Откритие: Имунна клетка унищожава рака
Прочетена: 1035 пъти
Снимка: Pixabay.com

Британски учени откриха случайно нов вид клетка, която убива повечето ракови образувания, съобщава в. „Дейли телеграф". Откритието може да се окаже огромен пробив за унищожаване на рака на простатата, гърдата, белите дробове и др.

 

Учените от университета в Кардиф анализирали банка с кръв, като опитвали да открият бели кръвни телца в нея. Вместо това се открили съвсем нов вид Т-клетка - имунна клетка, която може да сканира тялото, за да прецени дали има заплаха, която трябва да бъде премахната. Разликата с предишни открития е, че тя може да атакува широк спектър от ракови заболявания.

 

„Това е много мотивираща находка, никой не знаеше, че такива клетки изобщо съществуват. Това откритие създава възможност за създаване на общо лекарство за рак, една Т-клетка, която може да унищожава много различни видове рак. До този момент никой не предполагаше, че това изобщо е възможно", казва проф. Андрю Сюел, ръководител на изследването.

 

Той добавя, че най-важното е, че новата клетка оставя нормалните тъкани недокоснати. Засега не е известно как точно рецепторите на Т-клетката откриват и унищожават раковите клетки. Смята се, че тя по някакъв начин получава сигнали за нередности от молекулата MR1, намираща се на повърхността на всяка клетка в човешкото тяло. Според учените MR1 отчита нарушения метаболизъм, протичащ в ракова клетка към имунната система.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития