Новини - Свят

Откриха връзка между гъбичните инфекции и психичните заболявания
Прочетена: 501 пъти

Кандида инфекциите са по-често срещани при мъже с шизофрения или биполярно разстройство, отколкото при такива без подобни ментални заболявания. Това сочи проучване на изследователи от Университета „Джон Хопкинс”, публикувано на официалната им интернет страница. Според данните, жени, страдащи от шизофрения или биполярно разстройство, и наличие на Кандида, дават по-лоши резултати при тестове за памет, в сравнение с жени, които не страдат от подобни инфекции.

 

Изследователите предупреждават, че констатациите им не установяват причинно-следствена връзка между психични заболявания и гнойни инфекции, но могат да помогнат при по-детайлно проучване за ролята на начина на живот, слабата имунна система и чревно-мозъчната връзка като допринасящи фактори за риска от психични разстройства и нарушения на паметта.

 

„Твърде рано е да посочваме инфекцията Кандида като причина за психично заболяване, или обратното”, казва доц. Д-р Емили Северънс от Университета „Джон Хопкинс”.

 

Тя уточни, че повечето Кандида инфекции могат да бъдат лекувани още в начален стадий и клиничните лекари трябва да следят за тези инфекции при пациенти с ментални заболявания. Доц. Северънс добавя, че тези гъбични инфекции могат да бъдат предотвратени чрез намаляване приема на захар, избягване на ненужен прием на антибиотици и повишаване на хигиената.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития