Медицина на бъдещето -

Откриха универсално средство за борба с рака
Прочетена: 352 пъти
Снимка: Pixabay.com

Учени от Института за онкологични изследвания във Великобритания установиха в експерименти със засегнати от различни видове рак мишки, че манозата, която се приема като хранителна добавка, може да забави растежа на злокачествени тумори и да усили ефекта от химиотерапията. Това съобщава Юрик алърт, цитиран от БТА.

 

В рамките на изследването маноза е добавяна в храната и водата на мишки, засегнати от рак на панкреаса, на кожата или на белите дробове, или е давана перорално на гризачите. Оказава се, че въпросната хранителна добавка потиска растежа на туморите и не предизвиква странични ефекти. След това животните са лекувани с два често използвани при химиотерапия препарата - цисплатин и доксорубицин. Резултатите показат, че манозата не само намалява размерите на туморите, но и увеличава продължителността на живота на някои гризачи. За растежа на раковите тъкани е нужна глюкоза, но манозата може да блокира поглъщането на въглехидрати от раковите клетки. Освен това тя не пречи на здравите тъкани да поглъщат глюкоза. Ефектът от манозата е проучен върху клетъчни култури на различни видове рак, включително левкемия, остеосарком, рак на яйчниците и на червата. Някои клетки реагират на ефекта от манозата, докато други продължават да се делят.

 

Сега учените си поставят за цел да разберат защо манозата действа избирателно и дали ще е ефикасна при лечение на рак у хората.

Коментари

април 2021

ПВСЧПСН
   
  

Събития

Няма събития