Галерия - Фото

Откриха стенопис "ХИГИЯ" в Александровска болница
Прочетена: 190 пъти
Снимки: Александровска болница

В сградата на лабораторния блок на Александровска болница бе официално открит стенопис "ХИГИЯ" (Алегория на здравеопазването) и малък мемориален комплекс в памет на ръководителите на Катедрата по клинична лаборатория към Медицински факултет на Медицински университет, София. Събитието се проведе на Международния ден на здравето - 7 април, в присъствието на художника на проекта Олег Гочев, колеги, партньори, приятели и дарители за каузата. Част от средствата за стенописа са осигурени и с финансовата подкрепа на служителите на лечебното заведение.Идеята за създаването на стенописа е на началника на Централната клинична лаборатория с лаборатория по терапевтичен лекарствен мониторинг и клинична фармакология към УМБАЛ „Александровска" проф. Добрин Свинаров, който сподели, че е изпълнил една голяма своя мечта. Той изтъкна, че проектът е майсторски реализиран от художника Олег Гочев, който е рисувал изцяло на изкуствено осветление в продължение на четири месеца, по време на ковид пандемията (2020 г.).

 

„Когато човек не е здрав, се чувства застрашен, беззащитен и уязвим. Тогава той има нужда от особено топло отношение, нежност и грижи. Именно затова реших да изобразя здравеопазването като взаимоотношенията в едно човешко семейство, в което най-малкият му член се разболява и всички се опитват да му съчувстват и помогнат, разказа авторът на стенописната творба. Самата идея, че всеки човек се докосва до бога, когато отива при лекаря, който в този момент е негова еманация, веднага предизвиква необходимостта изображението да притежава класическите изразни средства на гръцкия елинизъм, чиито елегантност, изящество и съвършенство, остават ненадминати", обясни избора си на изразни средства Олег Гочев.

 

В словото си изпълнителният директор на Александровска болница проф. Атанас Йонков отбеляза, че сам по себе си стенописът „Хигия" е произведение на изкуството, представящо друго изкуство – медицината, и подчерта, че творбата е полиелей на мисията и призванието на лечителя.

 

„Темата за болните, лечението и лечителите като част от живота ни е позната отдавна от живописните картини на нидерландските, френските и руските художници от 18 и 19 в., но не е позната като стенопис, не и със средствата на монументалните изкуства. Теоретиците на изобразителното изкуство от края на 18 и 19 век са оставили дефиниция как да разпознаваме качеството на всяко произведение на изобразителните изкуства и според тях, за да е качествено едно произведение, то трябва да притежава единство на съдържание и форма", се казва в поздравителния адрес на Венера Константинова - секретар на секция „Монументални изкуства" съм Съюза на Българските Художници (СБХ).

 

В писмото пише още, че творбата е избрана за емблема на голямата изложба тази година, по случай 45-годишнината от създаването на секция „Монументални изкуства" към СБХ, която ще бъде открита на 8 юни в Галерия „Шипка 6".

 

Мемориалният комплекс в памет на ръководителите на Катедрата по клинична лаборатория към Медицински факултет на Медицински университет, София, представя в исторически план приемствеността и приноса на всеки ръководител за развитието на дисциплината, на професионалната гилдия, и на научната стойност на Катедрата по клинична лаборатория. 

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития