Новини - България

Отгледайте си мустак срещу рака на простата
Прочетена: 544 пъти

За пета поредна година представители на силния пол у нас ще си подадат ръка в името на мъжкото здраве и ще дадат старт на популярната кампания "Мовембър" (Movember). За целта всички желаещи да подкрепят каузата ще си отгледат мустак през ноември по повод Световния месец за борба с рака на простата и рак на тестисите.

 

Всяка година ракът на простата e сред основните причинители на смъртност при мъжете, затова основната цел на кампанията е да насочи общественото внимание към този важен проблем на мъжкото здраве. През 2011 г. тя обедини над 850 000 участници от целия свят и събра дарения на стойност 126.3 милиона долара.

 

Името Movember идва от съчетанието на две английски думи (mo – жаргон за мустаци, и November – месец ноември). Автори на световната инициатива са трима приятели от Мелбърн, Австралия, които през 2003 г. решават да заострят вниманието на обществото към две пренебрегвани опасности, които дебнат по-силния пол – рака на простатата и депресията.

 

У нас кампанията се организира от Movember Bulgaria, но зад нея застават десетки други асоциации и неправителствени организации, които инициират собствени събития в подкрепа на каузата. Български пациентски форум, например, ще открие фотоизложба под надслов "Моят баща е моят герой", която столичани ще могат да разглеждат пред Народния театър "Иван Вазов".

"Това е кампания, създадена в подкрепа на нашите мъже - съпрузи, бащи братя, дядовци. Онези канари, които никога не боледуват, но разболеят ли се, сякаш светът ни рухва, а те са мите се пръскат на хиляди парченца. Без тях ние нямаме опорна точка. Без тях нашите женски лудости ще са безсмислени. А колко често се сещат те самите за себе си? Колко често отиват на лекар? Особено, когато стане въпрос за деликатна тема, като - простатата", споделят емоционално от организацията. 

За да участвате в Movember, не е нужно да членувате в асоциация. Достатъчно е да сте ангажиран със здравословните проблеми на мъжкия пол и да нямате нищо против да си отгледате мустак. Единственото условие е да се придължате към правилата на кампанията и да я популяризирате:   

 

 1. На 01.11.2016 трябва да обръснете брадата или мустака си.
 2. До края на месеца трябва да отглеждате мустак, който да поддържате и оформяте.
 3. През целият месец ежедневно да извършвате физически упражнения - бягане, катерене, тренировка в залата или какъвто спорт предпочетете.
 4. Споделяйта с Movember Bulgaria снимки на тези физически занимания с хаштаг #MOVEmberBG, по този начин ще участвате активно в инициативата.
 5. Вечерта на 30.11.2016 обръснете или запазете мустака си.
 6. И последно, но най-важно - споделяйте с всички за инициативата #MOVEMBER.

 

Освен това участниците трябва да спазят и още няколко изисквания:

 • В началото на месеца всеки участник трябва да е гладко избръснат.
 • Мустаците трябва да се поддържат старателно според избрания дизайн.
 • Мустаците не трябва да имат допирни точки с бакенбардите.
 • Мустаците не трябва да имат допирни точки с брада.
 • Всеки член на мо-братството е длъжен да се държи като истински джентълмен през този период.
Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития