Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - България

Отчитането на касовите бележки - само по електронен път и без лични данни на пациентите
Прочетена: 312 пъти
Снимка: Pixabay.com

От следващия месец отчитането на касовите бонове към Здравната каса ще се осъществява само по електронен път, а опис ще се прави единствено на номерата на касовите бонове, без да е необходимо да се вписват личните данни на пациентите. Тази договореност е била постигната на работна среща между Българския лекарски съюз (БЛС) и Министерството на здравеопазването (МЗ), съобщиха от съсловната организация на лекарите.

 

От БЛС уточняват, че  във фокуса на дискусията е бил неясният, нерегламентиран и незаконосъобразен подход на отчитане, който според последните изисквания е трябвало да включва опис на лични данни на съответния пациент и пренос на тези данни на флаш памет или друг електронен носител.

 

"Решението за този вариант на опис, единодушно бе възприето като противоречие на Закона за защита на личните данни /ЗЗЛД/ и като несъстоятелно изискване в контекста на приоритизирането и създаването на електронно правителство и преминаването от хартиен към електронен документооборот", подчертават от съсловната организация.

Коментари