Събития -

юни 2016

ПВСЧПСН
  
   
18 юни
Събота
Отбелязване на Световния ден за защита достойнството на аутистичната личност
Литературен клуб "Перото"
гр. София
12:00 - 13:00 ч.

На 18.06.2016 г., събота, от 12:00 ч. в литературен клуб „Перото“ Сдружение „Аутизъм днес” ще отбележи за първи път в България отбелязването на Световния ден за защита достойнството на аутистичната личност – 18 юни.

 

Събитието се организира с партньорството на НДК, Столична община - район „Младост“, Сдружение „Тацитус“ и подкрепата на Програма „Европа” на Столична община. С него ще бъде даден и стартът на обучителната дейност на проект „Заедно за невидимите деца на България“ по Програма „Европа”. Тя включва реализиране на информационна кампания за широката общественост, осигуряване на специалисти и педагогически персонал, обслужващ деца от аутистичния спектър, като основната цел е ранна интервенция и превенция на социалната изолация.

 

В събитието ще участват публични личности, които подкрепят Сдружение „Аутизъм днес“. Сред тях са Ники Кънчев, Георги Мамалев, Ива Екимова, Елена Петрова, Дидо от Д2 и др. Ще присъстват и представители на различни институции – Ирина Йорданова – ръководител на програма „Европа“ и общински съветник, Ваня Кастрева - началник на РИО - София град, Калоян Дамянов – директор „Ресурсен център“ за София – град и съветник на министъра на образованието.

 

Целта на организираното събитие е не само да бъдат поставени проблемите на хората с аутизъм в дневния ред на медиите, но и да се предложат решения, да се организира дебат със заинтересованите страни и да бъдат облечени в законова рамка конструктивните предложения.

 

Всяка година на 18 юни организации по целия свят отбелязват Деня на аутизма (Autistic pride), като провеждат мероприятия, които да покажат на невротипичните хора (тези, които не са от аутистичния спектър), че аутистите са уникални личности, които не трябва да бъдат възприемани като пациенти, нуждаещи се от лечение. Autistic pride отдава признание на вродения потенциал на всеки човек, включително и на тези, които са в спектъра на аутизма.