Новини - България

Отбелязваме Световния ден за борба с възпалителните чревни заболявания
Прочетена: 58 пъти

На 19 май всяка година отбелязваме Световния ден за борба с възпалителните чревни заболявания (ВЧЗ). Към момента повече от 6,8 милиона души по света живеят с ВЧЗ - състояние, ограничаващо живота, което може да доведе до изтощителни физически и психосоциални симптоми за пациентите, както и да има по-широко въздействие върху обществото (напр. чрез отсъствие от работното място и нарастващи разходи за здравеопазване). 

 

За Световния ден на ВЧЗ през 2023 г. Европейската федерация на асоциациите за болест на Крон и улцерозен колит (EFCCA) определи мотото „Възпалителителните чревни заболвания нямат възраст!“. Обикновено този вид проблем се диагностицира при пациенти между 15-25 и 45-55-годишна възраст, но има случаи, при които ВЧЗ може да засегне и хората над 60 години. Пациентите в напреднала възраст се увеличават, тъй като населението в световен мащаб застарява и съответно нараства и честотата на тези заболявания . Това поставя нови предизвикателства за лечението на ВЧЗ, тъй като пациентите в напреднала възраст често имат други съпътстващи заболявания .

 

У нас Българската асоциация болест на Крон и улцерозен колит ще отбележи Световния ден с различни инициативи, чиято цел е повишаване на информираността сред обществото за тези заболявания и нуждите на страдащите от тях. Днес членовете на сдружението ще направят кратка разходка, облечени в лилаво. Освен това ще бъдат организирани срещи на пациентите в София и Пловдив. По традиция на 19 май в лилаво се осветяват и различни сгради в целия свят. В България тази вечер в знак на подкрепа към пациентите с ВЧЗ със специална визия ще бъде осветена фасадата на хотел „Хилтън“ в София.

 

За възпалителните чревни заболявания

 

Терминът възпалителни чревни заболявания (ВЧЗ) се използва за означаване на група заболявания на храносмилателния тракт, при които дебелото и/или тънките черва са обхванати от възпалителни процеси. Двете основни разновидности на заболяванията, попадащи в тази група, са болестта на Крон (БК) и улцерозният колит (УК), също познат и като язвен колит.

 

ВЧЗ се счита, че са автоимунни заболявания – при тях имунната система на организма атакува елементи на храносмилателния тракт, при което се образува възпалението. При нормални обстоятелства, възпалението е стандартна и необходима реакция на организма в отговор на инфекция или нараняване. Обикновено, зачервяване, по-висока температура, изпотяване или болка придружават отговора на тялото независимо дали става въпрос за порязване на кожата или на орган вътре в тялото. За хората, засегнати от ВЧЗ, чревното възпаление се превръща в хронично състояние, което продължава цял живот. През целия живот се наблюдават епизоди на обостряния и периоди, по време на които симптомите на заболяванията затихват (познати като ремисия).

 

Начините, по които тези заболявания се проявяват, са твърде разнообразни. Това зависи от локализацията им в гастроинтестиналния тракт и от тежестта на възпалението в засегнатата област. Симптомите на ВЧЗ могат да бъдат от леки до тежки, но обикновено включват продължителна диария (над един месец), коремни спазми и болка, усещане за спешно ходене по голяма нужда, усещане за недоизхождане след ходене по голяма нужда, ректално кървене. Симптоми, които също могат да съпътстват ВЧЗ, са загуба на апетит, загуба на тегло, отпадналост, анемия, нощно изпотяване, повишена телесна температура, нарушение на нормалния менструален цикъл.

 

ВЧЗ може да засегнат хора без значение от техния пол, възраст или раса. Съществуват обаче доказателства, че честотата на тези заболявания е по-голяма в страните от Северна Америка и Северна Европа (особено в страните от Скандинавския полуостров).

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития