Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - България

Отбелязваме Световния ден за борба с хепатита
Прочетена: 71 пъти

В момента в света 71 милиона души страдат от хепатит C (HCV). HCV е седмата причина за смъртност в света и първата за развитие на рак на черния дроб. В България се предполага, че около 100 000 души са носители на болестта, а около 840 души умират всяка година от хепатит С и причинените от него усложнения. 

 

Световния ден ще бъде отбелязан у нас с информационна инициатива в Народното събрание, организирана от сдружението за борба с хепатита "Хепасист".

 

Целта на събитието  е да се даде гласност на факта, че в България към момента се реимбурсират от НЗОК всички най-съвременни терапевтични възможности за хепатит C, които дават успех на лечението при 99% от пациентите. За да бъде елиминиран той обаче, е необходимо да се провежда регулярен скрининг сред населението, тъй като заболяванято протича безсимптомно и пациентите разбират за своeто заболяване едва когато вече са настъпили усложнения.  

 

Сред най-рисковите групи са хората на възраст 40-65 г., които са имали кръвопреливане или медицинска манипулация в миналото, тъй като преди 1992 г. кръвта и кръвните продукти не са били изследвани за вируса.

 

Всеки може да подкрепи кампанията като напише във Фейсбук #NoHepBG и добави своето лично послание за елиминация на хепатита.

 

Коментари

януари 2022

ПВСЧПСН
     
      

Събития

Няма събития