Новини - България

Отбелязваме Световния ден на сърцето
Прочетена: 137 пъти
Снимка: World Heart Federation

На 29 септември за поредна година в цял свят се отбелязва Световният ден на сърцето. Датата е избрана от Световната кардиологична федерация, като целта е в календара да има един ден, в който се говори публично на висок глас за един от най-тежките здравни и социални проблеми на нашето съвремие - сърдечно-съдовите заболявания. През тази година девизът, под който преминава денят, е „Зареди сърцето си. Раздвижи сърцето си. Обичай сърцето си. И сподели силата си!“.

 

По данни на Световната здравна организация (СЗО) сърдечно-съдовите заболявания са най-честата причина за смъртност в света. Всяка година по тази причина 17,5 млн. души умират преждевременно. Прогнозите сочат, че до 2030 година се очаква броят на починалите от сърдечно-съдови заболявания да нарасне до 23 млн. души.

 

Този бич на нашето време засяга много остро и България. По данни на Дружеството на кардиолозите 65% от причините за смърт в страната ни също се дължат на сърдечно-съдови заболявания.

 

Тази тревожна тенденция е причината професионалната организация на специалистите по сърдечно-съдови заболявания да разшири активностите си в полза на превенцията и да подеме поредица от инициативи, насочени към по-добра информираност на обществото.

 

Тази година Дружество на кардиолозите в България (ДКБ) ще отбележи Световния ден на сърцето в София с две инициативи.

 

Първата ще се проведе на 29 септември (петък) от 10.00 часа в 51 СОУ „Елисавета Багряна” (София). На събитието ще присъстват председателят на ДКБ проф. Арман Постаджиян, който ще изнесе лекция на децата за лесен и достъпен здравословен начин на живот, членове на УС на ДКБ и представители на БЧК. Ежегодните ни партньори от БЧК ще направят демонстрация по оказване на първа помощ и работа с дефибрилатор.

 

Второто събитие в София, част от инициативите по честването на Световния ден на сърцето 2017, ще се проведе на 30 септември (събота) от 10.30 в Южния парк, зад музея „Земята и хората” под мотото „Продължи по пътя на здравото сърце” и е предназначено за максимално широк кръг от хора. Началната точка от „Пътят на здравото сърце” в Южния парк ще е пункт зад музей „Земята и хората”. Там представители на ДКБ и официални гости ще открият „походът” на здравото сърце. Всеки, който желае да се включи, трябва да направи своята разходка в парка и да открие пунктовете на ДКБ, на които нашите доброволци ще отправят различни предизвикателства към тях. Не всеки пункт те ще получават печати, с които после да докажат, че са изминали „пътя на здравото сърце”. За всички участници от ДКБ са приготвили изненади.

 

В събитието ще вземат участие настоящият председател на ДКБ проф. Арман Постаджиян, представители на Министерство на здравеопазването, представители на Комисията по здравеопазване в Народното събрание, представители на Столична община, и представители на Управителния съвет на ДКБ.

 

По повод Световния ден на сърцето на 29 септември (петък) Асоциацията на студентите медици в България – Плевен /АСМБ-Плевен/ ще отбележат Световния ден на сърцето 2017, съвместно с Дружеството на кардиолозите и Студентски съвет при Медицински университет – Плевен, с безплатно измерване на кръвното налягане.

 

Събитието ще се осъществи на три пункта:

 • 8.00-12.00 часа - на входа на природен парк „Кайлъка“ 
 • 10.00-14.00 часа - Община Плевен
 • 10.00-14.00 часа - Централен мол – Плевен

 

Част от кампанията за Световния ден на сърцето е и инициативата в офиациалната страница на ДКБ във Фейсбук „Поздрав от сърце” (facebook.com/cardiobg). В кампанията може да вземе участие всеки, който е успял да се снима с доброволците на кампанията. Всички кадри се публикуват в официалната страница на ДКБ и условието е всеки да сподели снимката в профила на свой близък, на когото да „подскаже”, че трябва да се грижи за здравето си. Целта е посланието за здраво сърце да стигне до колкото е възможно повече хора.

 

По свой начин отбелязват Световния ден на сърцето и от Националната пациентска организация (НПО). Те поставят фокус върху едно често нарушение на сърдечния ритъм, което в много случаи остава неразпознато и нелекувано, защото няма изразена клинична изява – това е предсърдното мъждене. През миналата година НПО стартира проект, посветен на предсърдното мъждене. Основната цел бе откриването на пациенти с предсърдно мъждене и проследяване на състоянието им. В проекта бяха привлечени над 100 кардиолози от цялата страна и като начало бяха обхванати над 2000 пациента. От всички включени в програмата пациенти новооткритите случаи бяха около една трета от общия брой прегледани. Само след няколко дни програмата ще бъде продължена, като в нея ще бъдат включени нови 1000 пациента от цялата страна, съобщиха от НПО в навечерието на Световния ден на сърцето. От организацията уточняват, че  в началото на октомври програмата ще заработи отново, като като към картите на лекарите, с които се изчислява рискът от предсърдно мъждене, ще бъде добавена и карта за пациента, чрез която той по-лесно ще може да контролира заболяването си и ще следи за следващия си преглед при специалист. За пациентите са предвидени обучителни материали, обучение за измерване на пулса, както и скринингови акции в различни градове на България за изчисляване на сърдечно-съдовия риск и измерване на пулса с пулсоксиметър.

 

По повод Световния ден на сърцето в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив организират безплатни кардиологични прегледи, съобщиха от лечебното заведение. Консултациите със специалистите ще бъдат от 10 ч. в кабинет 11 в Хирургичния блок.

  Коментари

  юли 2024

  ПВСЧПСН
      

  Събития

  Няма събития