Новини - Свят

Отбелязваме Световния ден на хранителните разстройства
Прочетена: 281 пъти
Снимка: www.worldeatingdisordersday.org

На днешния ден за трета поредна година се отбелязва Световният ден за борба с хранителните разстройства. За негово мото е избран призивът „Да прекратим стигмата към хранителните разстройства“. Целта на кампанията е да насърчи диалога между хората, семействата, консултантите и обществениците.

 

Проблемът с разстройствата на храненето засяга над 70 милиона хора по целия свят. Според експерти, тези нарушения взети заедно водят до най-висока смъртност сред психичните заболявания. Засегнат може да бъде всеки, независимо от пол, раса или етнически произход. Хранителните разстройства са една немалка група, в която попадат анорексията, булимията, орторексията - стремежът към здравословно хранене на всяка цена, прегорексията - налагането на стриктни диети по време на бременността, компулсивното преяждане, емоционалното хранене и  други. 

 

Световният ден за действия срещу хранителните разстройства има за цел да покаже напредъка в разбирането на хранителните разстройства като лечима, свързана с генетичния фактор болест, която засяга голям брой от световното население. Знакът на кампанията през 2018 г. е лилавата лента, избрана за световен символ.

 

По думите на Ейми Кънингам, председател на организационния комитет на Световния ден, това е 100% доброволческа инициатива, която има за цел да обедини усилията за разбирането на хранителните разстройства и да предложи надежда, решения и промяна.

 

„Ние искаме да насърчим всеки, който има желание, да използва хаштага #WeDoAct2018 на 2 юни, за да участва в събитията и да разбере повече за нашите инициативи”,  допълва тя. 

 

В подкрепа на Световния ден днес ще се включат хиляди засегнати от хранителни разстройства и техните семейства, здравни професионалисти и психолози, публични личности, които подкрепят кампанията от целия сват. Аржентина, Австралия, Белгия, Бразилия, България, Канада, САЩ, Италия и Япония са само част от държавите, в които ще се проведат национални конференции и срещи. Ще бъдат осветявани в лилаво национални монументи и мостове, ще се проведат обществени събирания и презентации.

 

Целта е да се представи точна информация, да бъдат изкоренени митовете и да се попуяризира лечението, основано на научни доказателства.

 

По мнението на специалистите информацията за този сериозен проблем на нашето съвремие трябва да бъде достъпна за хората от всички възрастови групи, защото хранителните разстройства засягат както деца и тийнейджъри, така и хора от по-зрялата и непредналата възраст. 

    

Всички, които се интересуват от темата за хранителните разстройства и активностите в днешния ден, могат да използват следните източници: 

  
Website: www.WorldEatingDisordersDay.org

Facebook: https://www.facebook.com/WorldEatingDisordersDay/

Twitter: @WorldEDday

Snapchat: @WorldEDday

Tumblr: https://worldeatingdisordersday.tumblr.com

 

Повече информация за различните видове хранителни разстройства можете да намерите и в българския сайт „Войната с храната“: www.voinatashranata.com

Коментари

декември 2023

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития