Новини - Свят

Отбелязваме Световния ден на хората със синдром на Даун
Прочетена: 198 пъти
Снимка: www.worlddownsyndromeday.org

Днес отбелязваме Световния ден на хората със синдром на Даун. Инициативата да има един ден в календара, на който да се говори за това генетично заболяване принадлежи на Френската асоциация за изследвания върху тризомия 21 - научното наименование на синдрома. Основаната през 1990 г. асоциация бързо придобива международна известност и влияние в научната общност и през 2005 взема решение да предложи 21 март - дата, която има очевидно сходство с названието на  генетичния дефект тризомия 21, да бъде отбелязвана по цял свят като Ден на хората, страдащи от синдрома на Даун.

 

Идеята бързо набира популярност,  а на тази дата през същата година - 2005, в Париж се провежда първата голяма научна конференция под наслова "От пациента към научнвото изследване: да разберем по-добре, за да помагаме по-добре".  Проблематиката привлича вниманието на изследователите от  Европа и света, учени и общественици се  обединяват в мощни организации - Европейската Асоциация за синдром на Даун (EASD) и Международния борд по синдрома на Даун (DS Board).

 

На 20 декември 2006 г. Световната здравна организация (СЗО) обявява 21 март за Световен ден на хората със синдром на Даун, няколко години по-късно денят е официално признат и от ООН.  

 

Символ на деня са пъстрите чорапи, защото те напомнят за различията между хората - различия, които не трябва да разделят, а да обединяват.     

Коментари

декември 2023

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития