Галерия - Фото

Отбелязаха Деня на спасението с минута мълчание и вой на сирени
Прочетена: 124 пъти
Снимки: ВМА

С минута мълчание и вой на сирени за 14-та поредна година пред Паметника на загиналите медицински чинове пред Военномедицинска академия (ВМА) бе отбелязан Денят на спасението. На този ден почитаме подвига на над 130-те лекари и медицински сестри, полицаи, доброволци и граждани, пожертвали себе си, за да дадат живот на хора в беда.

 

Денят на спасението е създаден през 2005 г. по инициатива на д-р Тотко Найденов, главен редактор на в. „Български лекар”, с подкрепата на Военномедицинска академия и със съдействието на Министерство на здравеопазването, Български лекарски съюз (БЛС), Български червен кръст (БЧК) и синдикатите. 

 

На традиционната церемония присъстваха началникът на ВМА бригаден генерал проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS, началникът на отбраната ген. Андрей Боцев, вицепремиерът по икономическата и демографска политика Валери Симеонов, зам.-министрите на отбраната генерал-лейтенант (о.р.) Атанас Запрянов, на здравеопазването д-р Бойко Пенков и на вътрешните работи Стефан Балабанов, секретарят по сигурност и отбрана на президента на Република България Стефан Янев, директорът на „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов, председателят на БЛС д-р Иван Маджаров, директорите на „Пирогов” проф. Асен Балтов и на „Александровска” доц. Костадин Ангелов, представители на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ), БЧК, синдикатите, медицински специалисти от ВМА и много признателни граждани.

Коментари

март 2023

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития