Новини - България

От утре: Епидемична обстановка в Благоевград, спират плановите операции
Прочетена: 243 пъти

Обявяват епидемична обстановка в община Благоевград от утре - 18 март. Причината - рязкото повишаване на заболяемостта от остри респираторни заболявания и грип, съобщават от здравно министерство. С предписание на директора на РЗИ се забраняват плановите операции в лечебните заведения, провеждането на детски и женски консултации, профилактичните прегледи, както и извършването на плановите имунизации и реимунизации при деца.

 

Най-засегната от остри респираторни инфекции е възрастовата група от 5 – 14 г., следвана от възрастовата група от 0 – 4 г.

 

Обучението на учениците остава в присъствена форма, като продължава наблюдението върху броя на отсъстващите ученици, тъй като в някои училища техният брой е около 20%.

 

В зависимост от развитието на епидемичната обстановка могат да бъдат въведени допълнителни мерки.

 

От здравно министерство припомнят, че спазването на основните противоепидемични мерки като носене на защитна маска за лице, честа хигиена на ръцете и спазването на физическа дистанция е ефективно както за предпазване от COVID-19, така и от други инфекции, предавани по въздушно-капков път като грип и ОРЗ.

Коментари

септември 2023

ПВСЧПСН
    
 

Събития

Няма събития