Новини - България

От рак на белия дроб умират повече хора, отколкото от рак на дебелото черво, на гърдата и на простатата взети заедно
Прочетена: 898 пъти

По данни на Световната здравна организация всяка година в света се диагностицират около 12 милиона души с рак, а всеки ден умират около 20 000 души със злокачествени заболявания. Ракът на белия дроб е главна причина за смърт както при мъжете, така и при жените. В световен мащаб от рак на белия дроб умират повече хора, отколкото от рак на дебелото черво, на гърдата и на простатата взети заедно. Данните бяха представени на пресконференция по повод стартирането на научна конференция „Персонализиран подход в диагностиката и лечението на рак на белия дроб и меланома" в София.

 

Средно за една година в България се регистрират 3282 смъртни случая от рак на белия дроб, а общо всички пациенти с това заболяване в страната са около 11 000. Според последните европейски статистики България е на първо място в Европейския съюз по смъртност от злокачествени заболявания, като ракът на белия дроб представлява 18% от всички случаи на рак при мъжете и 4% от случаите на рак при жените.

 

Между 10 и 15% от европеидната раса имат генетично предразположение за рак на белия дроб. Дали то ще се прояви обаче, зависи много и от начина на живот и околната среда. В 80% от случаите ракът на белия дроб е в резултат на тютюнопушене. В цигарения дим има повече от 2000, а според някои източници дори и над 4000 известни канцерогенни химикала. Въпреки че обикновено се възприема за болест при пушачите, близо 13% от случаите на рак на белия дроб са при хора, които никога не са пушили.

"Напредъкът в медицината и прилагането на най-новите таргетни терапии дават възможност за лечение, при което медикаментът се прицелва само в болните ракови клетки и "не закача" здравите. За такъв тип лечение са подходящи пациенти, носители на генетична мутация в туморната тъкан. Към настоящия момент вече има 11 лекарствени продукта за таргетна терапия на рак на белия дроб и 7 – за меланома", заяви д-р Жасмина Коева, председател на Българската асоциация за персонализирана медицина.

Тя допълни, че основният проблем у  нас си остава ранната диагностика.

"Около 77% от случаите на рак на белия дроб са открити в стадий ІІІ и стадий ІV, когато вече има метастази в други органи. България, Естония, Латвия, Литва, Полша и Словакия са страните, в които болните от рак живеят най-малко. У нас едва 5% от мъжете с рак успяват да живеят 5 години с болестта. Като цяло релативната 5-годишна преживяемост на пациенти със злокачествени заболявания в България е 40.2% и е по-ниска от средната за Европа – 54.6%", каза още д-р Коева.

За разлика от рака на белия дроб, честотата на малигнения меланом у нас е значително по-ниска. По данни на Националния раков регистър за 2013 г. пациентите с това заболяване у нас са били 450 души, като годишно около 160 души от заболелите умират. Малигненият меланом е един от най-злокачеставените тумори с най-бързо развитие. Основен фактор за появата му е слънчевата светлина и по-точно ултравиолетовите лъчи. Все по-често заболяването се среща сред младите хора, като във Франция например е водеща причина за смъртност от онкологични заболявания при жените до 35 години. В България малигненият меланом е на 6 място по разпространение от всички злокачествени заболявания и за съжаление се диагностицира твърде късно.  Ако в страни като в Словения туморът се открива в първи стадий , то у нас голяма част от случаите се диагностицират едва в  трети стадий. В най-ранния, първи стадий шансът за пълно излекуване е около 90-95%. До скоро малигненият меланом в 4 стадий се е смятал за нелечим, но съвременната терапия коренно променя изхода за пациента и при над 50% от случаите се наблюдава повлияване и намаляване на тумора.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития