Новини - България

От хората с психични разстройства лекарска помощ най-често търсят тези с панически атаки
Прочетена: 1224 пъти
Снимка: Redmedia.bg

14,5% от българите в някакъв етап от живота си са страдали от психични разстройства. 8,4% от тях е делът на тревожните разстройства, 4,5% - на разстройствата на настроението, а 4,7% - на злоупотребата и зависимостта от алкохол и наркотици. Това обяви на семинар за журналисти д-р Захари Зарков, началник на отдел „Психично здраве” в Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА).

 

Сред честите психични разстройства са тревожните, алкохолизма и наркоманиите. При първата група тревожността се изразява в страх, безпокойство и разстроен сън. Най-често те са реакции и последици от остър или хроничен стрес. По данни от 2017 г. 1,8% от тревожните разстройства са паническите, 4,4% са специфичните фобии, а постравматичните (преживяване на животозастрашаващо събитие) са 2,8%.

 

От всички хора с психични разстройства най-често лекарска помощ търсят хората стези с паническа атака, тъй като усещането е за получаване на инфаркт, обясни д-р Зарков. Това е пристъп, който продължава от 3 до 20 мин. Симптомите са чувство на задушаване, болки в гърдите, световъртеж, страх от смърт и от загуба на контрол. В повечето случаи хората търсят помощ от личния си лекар, а не от психиатрите. Причината – стигмата.

 

Експертът обясни и признаците на афективни разстройства. При депресия хората имат понижено настроение, липса на интерес от живота, повишена умора, песимизъм, мисли и/или план за самоубийство. Тези признаци продължават 2 или повече седмици. Двете най-чести причини за депресията са скръбта и постродилната депресия. Манията се характеризира с повишено настроение, повишена двигателна и физическа активност, намалени социални задръжки, намалена нужда от сън, като това състояние продължава над 7 дни. Биполярно афективно разстройство се проявява с тежка психична болест, която включва редуване на депресивен с маниен епизод. Дистимията пък е хронично потиснато настроение повече от 2 години, което обаче няма всички симптоми на депресията.

 

Причините за честите психични разстройства са мултифакторни: реакция на стрес, генетична предразположеност, телесно заболяване, лоша социална подкрепа и др., обясни експертът.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития