Новини - България

От днес: НЗОК събира дарения за лечение на деца
Прочетена: 1009 пъти

От днес, 01.04.2019 г., функциите на Фонда за лечение на деца към Министерството на здравеопазването са поети от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). От фонда са категорични, че са осигурени  необходимите условия за нормалното протичане на процеса. В сградата на Централното управление на НЗОК, на ул. „Кричим“1, е обособена Приемна за гражданите, в която както родителите на малките пациенти, така и здравноосигурените над 18-годишна възраст ще бъдат консултирани от експерти на институцията. Приемното време за граждани - „Свободно движение на хора” – европейски регламенти и двустранни спогодби за социално осигуряване – е всеки работен ден от 09.00 ч. до 12.00 ч. и от 14.00 ч. до 15.30 ч.

 

От днес всички заявления за лечение, финансирано от здравната каса, ще се подават в НЗОК, както и в районните здравноосигурителни каси. Създадени са две специализирани комисии, които ще разглеждат заявленията на гражданите, в това число и преписките, които са прехвърлени от Фонда и нямат все още решение. Здравноосигурените, които са подали заявления към Фонда за лечение на деца, както и към Комисията за лечение в чужбина към МЗ, не трябва да подават нови заявления в НЗОК.

 

На сайта на институцията – www.nhif.bg, линк „Услуги за граждани“, подрубрика „Лечение в България и чужбина“, е публикувана информация за документите, които задължително се представят от заявителя при кандидатстване за лечение. Всеки ще може да се запознае с нормативната база, въз основа на която действат двете комисии в НЗОК, както и да проследява движението на заявлението си.

 

Към настоящия момент 146 са заявленията, които не са разгледани от закрития вече Фонд за лечение на деца и 24 – от Комисията за лечение в чужбина и които трябва да бъдат финализирани от НЗОК. Утре, 2. април, първият малък пациент заминава за лечение в Австрия по правилата на НЗОК.

 

Освен на портала на НЗОК, гражданите могат да получат повече информация за лечение в България и в чужбина на тел. 02 9659 193.

 

НЗОК публикуваха и банкова сметка за набиране на средства от:


1. Дарения в полза на дейности, свързани с лечението на деца, финансирани от бюджета на Министерството на здравеопазването;
2. Приходи и глоби, наложени по Закона за закрила на детето в полза на дейности, свързани с лечението на деца, финансирани от бюджета на Министерство на здравеопазването.


 
Получател:     Национална Здравноосигурителна Каса
Банка:            БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА
BIC код:          BNBGBGSD
Код на БАЕ:     BNBG9661
Сметка:           BG46 BNBG 9661 3100 1100 01

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития