Новини - България

Основават Балканска медицинска лига
Прочетена: 778 пъти
Снимка: Министерство на здравеопазването

България, Сърбия, Гърция и Турция основават Балканска медицинска лига. Това обяви министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, съобщават от здравно министерство.

 

„Стигнахме до извода, че е полезно и нужно да инициираме учредяването на такава организация. Балканската медицинска лига ще работи на ротационен принцип, като е възможно да има повече от едно заседание годишно. Всяка година ще се заседава в различна държава на Балканския полуостров", каза министърът.

 

Лигата ще бъде основана през месец март 2023 г., като ще бъдат поканени и други държави от региона, които да се включат в нея.

 

“Балканите сме толкова близки по сърца и традиции, това трябва да го използваме", каза министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев по време на конференцията „Лекарска грешка и правила за добра медицинска и клинична практика", която се провежда в Сандански.

 

Чрез Балканската медицинска лига ще се надгради програмата за специализанти, създадена от Столичната лекарска колегия и работеща от години. И до този момент  по линия на програмата млади лекари са специализирали във водещи клиники в Швейцария, Франция и Испания.

 

“Идеята е да се обменят кадри и да се отворят вратите за специализации на млади лекари и те да не търсят реализация само в болници в Западна Европа, а и на Балканите. Нивото на здравеопазването в балканските държави е изключително високо", уточни министърът.

 

"Най-ценното е, че лекарите на място, които обучават нашите специалисти, оценяват изключително много техния опит и знания, а ние обикновено ги подценяваме в България”, допълни още министър Меджидиев. 

 

Обещанието за по-високи заплати в сектора е било просто ПР-акция на предишния кабинет, отбеляза още министър Меджидиев във връзка с напрежението в някои болници, свързано с нивото на възнаграждения на медицинските специалисти.

 

“Служебният кабинет работи от два месеца и за нас това бяха наследени проблеми. Докато са давани компенсации по време на извънредната епидемична обстановка, хората са били спокойни, но това не е регламент. Във всяко повишаване на цени и даване на високи заплати трябва да има устойчивост – да има бюджет, да се гласуват тези пари и за следващата година, за да бъдат хората спокойни за възнагражденията си”, коментира д-р Меджидиев.

 

Подобни са и проблемите с възнагражденията на служителите в РЗИ. Той припомни, че служебният кабинет е отделил 10 млн. лв., за да се увеличат заплатите на работещите в Спешна помощ, а за РЗИ бяха отпуснати допълнително по 600 лв. за всеки зает в системата, за да се компенсират поне частично експертите.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития