Новини - България

Осигуряват дезинфектанти за 6730 възрастни хора над 65 години
Прочетена: 147 пъти

Министерството на труда и социалната политика ще осигури дезинфекциращи препарати за 6730 самотноживеещи възрастни хора над 65 г., които нямат възможност да се самообслужват, съобщават от ведомството.

 

Хората, които ще получат помощта, са идентифицирани като нуждаещи се и от лични асистенти по Националната програма за предоставяне на грижи в домашна среда. От понеделник до края на другата седмица регионалните дирекции на Агенцията за социално подпомагане, съвместно с общините, ще раздадат дезинфектантите.

 

Междувременно Министерството ще продължи да осигурява топъл обяд по Оперативна програма за храни, както и услугата „Домашен социален патронаж“. До края на март топъл обяд ще получават близо 20 000 души от 101 общини. Патронажна грижа за 43 184 потребители ще продължи да се предоставя на територията на 272 общини. Оказва се подкрепа по домовете на възрастни хора над 65 г. в невъзможност за самообслужване и на лица с увреждания, независимо от вида и степента на тяхното увреждане.

 

Освен това МТСП, съвместно с Министерство на образованието и науката и НПГПТО „М.В.Ломоносов“, са подготвили новини на жестов език, които дават повече информация на хората с увреден слух за превенцията на разпространението на вируса COVID-19.

 

Социалното ведомство обяви, че ще създаде извънредна организация на предоставяните услугите в структурите си. Мерките ще бъдат публикувани във всички комуникационни канали на МТСП и ще са в сила до приключване на извънредното положение в страната. Ще се изработи и механизъм за действие на социалните услуги и патронажната грижа, който да гарантира качествена подкрепа за уязвимите от вируса COVID-19 групи.Всички въпроси, касаещи дейността на Министерството и неговите структури - Агенцията за социално подпомагане, Агенцията по заетостта, Агенцията за хората с увреждания и Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“, може да се отправят към колцентъра на МТСП на тел.: 080088001.Ще бъде създаден специален режим, за да не се допускат опашки на гишетата в цялата страна. Гражданите може да използват и предлаганите от всяко звено електронни услуги. Напомняме, че свижданията в социалните услуги в страната, особено в тези за възрастни, са забранени. Близки на настанените може да получават информация от директорите на услугите и от общините, които са доставчици.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития