Новини - България

Организации предлагат да няма такса "избор на екип" за родилките
Прочетена: 496 пъти

Жените, които постъпват в родилните отделения в страната, да бъдат освободени от плащането на такса "избор на екип". Това предлагат няколко неправителствени организации, сред които Сдружение "Естествено", Фондация "Родители за родители", Сдружение "Родилница", Фондация "Макове за Мери" и Български хелзински комитет. Заедно с журналисти и активисти, днес те поставиха началото на обща "Коалиция за майчино здравеопазване", която да инициира важните промени в сектора и да защитава правата на бременните жени. 


"Свидетели сме на твърде много ретроградни практики в нашите родилни заведения. Изхождаме от разбирането, че всички раждащи жени имат равни права и за тях и бебетата им трябва да бъдат полагани еднакви грижи", коментира предложението д-р Бояна Петкова, председател на Фондация "Макове за Мери" и зам.-председател на Сдружение "Естествено". 


По думите й таксата трябва да отпадне, защото създава предпоставки за дискриминация на родилките въз основа на социалния им статус. А точно в този период от живота - раждането, качеството на медицинските услуги не би трябвало да зависи от това дали жените са платили или не за избор на екип. 


Другите основни проблеми на родилната помощ в страната са посочени в специална анонимна анкета, проведена сред 5 300 представителки на нежния пол. Над половината от участничките, например, споделят, че не разбират кога подписват информираното съгласие, защото документът им се дава заедно с останалите книжа. На практика се спекулира с физическото им състояние и накрая семейството си плаща, дори да не е искало избор на екип. 


Други 86% от жените пък декларират, че не са осъществили първи контакт с бебето си в първите минути след раждането. Близо 30% от родителите на недоносени деца, родили със секцио в държавните клиники, и 13% от тези, избрали частни, посочват, че са прегърнали децата си чак след изписването им от неонатологията.


В тази връзка новата "Коалиция за майчино здравеопазване" ще настоява за спешни промени в медицинските стандарти по акушерство и гинекология и неонатология. Една от идеите им е да се позволи на акушерките да регистрират самостоятелни практики и да сключват индивидуални договори с Националната здравноосигурителна каса. Целта е по този начин да се осигури адекватно наблюдение на нормално протичащите и нискорискови бременности, за да се облекчи работата на специалистите и да им се предостави повече време за работа със сложните случаи. Акушерките биха могли да поемат и грижите в извънболничната помощ, когато това не създава рискове за родилките. 


Всички предложения ще бъдат отново обсъдени на специално организирана за целта кръгла маса по проблемите на родилната помощ у нас, която ще се проведе в средата на следващия месец. 

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития