Новини - България

Оптимизирират болниците във Видин, Враца и Монтана
Прочетена: 119 пъти
Снимка: МЗ

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев проведе вчера срещи с болниците във Видин, Враца, Монтана и столичната "Св. Анна", съобщават от здравно министерство. По думите му състоянието на четирите болници е различно. В „Св. Анна“ е създадена необходимата организация и с направеното увеличение се постигат нивата на работни заплати, заложени в Колективния трудов договор (КТД). В Монтана размерите на възнагражденията максимално ще се приближат до записаното в КТД, обясни Ананиев пред журналисти след срещата в Окръжна болница, в рамките на която той запозна ръководителите на четирите лечебни заведения с Методиката за формиране на разходите за персонал.

 

Състоянието на болниците във Видин и Враца здравният министър определи като по-тежко. Той подчерта, че държавата в лицето на Националната здравноосигурителна каса и Министерството на здравеопазването е осигурила необходимия финансов ресурс за увеличение на възнагражденията. Проблемът обаче е, че този ресурс трябва да бъде заработен. Причините това да не се случва са както демографския срив в двете области, липсата на човешки ресурс, който да работи в системата на здравеопазването, така и задълженията на лечебните заведения.

 

За да ги подпомогне, министерството е в непрекъснати преговори с кредиторите, като успоредно с това се водят разговори с почти всички банки в страната. Освен оздравителните планове, само по този начин, чрез намаляване на високите лихви, могат да се създадат по-добри финансови условия и болниците да бъдат стабилизирани.

 

По отношение на демографската картина и човешкия ресурс Кирил Ананиев посочи, че трябва да се премине към комплексно разглеждане на медицинското обслужване на територията на целия Северозападен регион, а не на ниво отделни области. Министър Ананиев срещна подкрепата на представителите на регионалните здравни инспекции, регионалните здравноосигурителни каси и директорите  на болници от Враца, Видин и Монтана за оптимизиране на медицинското обслужване на територията на региона.

 

„Това, което искаме да направим, е да подобрим обслужването на населението. Тези отделения и клиники, които са добри в дадената област, ще останат да работят, а тези, които са доказани, че са по-добри в другата област, там ще концентрираме нашите усилия като капацитет. Независимо от това дали говорим за Видин или Враца, това е един регион, в който хората трябва да получат най-доброто обслужване. Тях ги интересува да бъдат здрави и добре лекувани, а не дали това ще се случи в структурата, наречена МБАЛ-Враца или МБАЛ-Монтана. Най-важното, което трябва да знаят е, че по този начин ще бъде гарантирано комплексно обслужване на населението“, обясни още здравният министър.

 

„Всички на срещата бяхме единни, че обстоятелствата изискват кардинално решение, защото в противен случай болниците ще изпаднат в тежко финансово и икономическо състояние. Още следващата седмица ще направим първата среща, на която да обсъдим преструктурирането на тези три лечебни заведения. Няма време за отлагане“, беше категоричен Ананиев.

 

На журналистически въпрос относно облекчаване на процедурата по кандидатстване за лечение на деца, Ананиев посочи:

 

„Имаме уговорка с д-р Дечев в най-кратки срокове да решим какви нормативни промени трябва да направим, той вече подготвя такива предложения. Ние също работим по своите предложения. Въпросът е действително да облекчим достъпа на децата до необходимата медицинска помощ“.

 

Пред медиите министър Ананиев поднесе своето извинение към фелдшерите във връзка с допуснатия през седмицата лапсус.

Коментари

август 2022

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития