Новини - Свят

ООН: Мръсният въздух е нарушение на човешките права
Прочетена: 914 пъти
Снимка: Redmedia.bg

Замърсяването на въздуха трябва да бъде считано за нарушаване на човешките права, обяви докладчикът на Организацията на обединените нации (ООН) Дейвид Бойд, съобщава Департамента по публичната информация на организацията, цитиран от БГНЕС. Сега се смята, че замърсяването на въздуха е проблем от сферите на здравеопазването и опазването на околната среда. Но според ООН, замърсяването вече трябва да започне да се разглежда като нарушаване на човешките права.

 

В доклада си Бойд подчертава, че поне 600 хиляди от седемте милиона, които умират преждевременно заради мръсния въздух, са деца.

 

“За да поставим нещата в перспектива, 7 милиона души годишно са повече жертви, отколкото взимат войните, убийствата, туберкулозата, маларията и СПИН, взети заедно”, казва експертът.

 

Докладът на Съвета на ООН по правата на човека, който е представен в Женева, посочва и решения на проблема. Те включват редица конкретни стъпки, които правителствата по света могат да направят, за да ограничат замърсяването на въздуха. Една от тях е прекратяване на използването на въглища като гориво на електроцентралите. Според доклада, това е изпълнимо във всички развити държави до 2030 г. Понеже в отделните части на света има разлики в главните източници на замърсяване, ефективна конкретна мярка за борбата с мръсния въздух може да бъдат стриктни наблюдения и обучителни кампании, посочват в доклада.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития