Новини - България

Онкологията залага на арт терапията с над 300 картини и конкурс за песен
Прочетена: 121 пъти
Снимки: УСБАЛО

Над 300 картини на близо 40 български художници украсиха Университетската специализирана болница за активно лечение на онкологични заболявания (УСБАЛО). Изложбата, която бе открита официално вчера е начало на кампания под надслов „Продължаваме“. Тя има за цел да превърне част от лечебното заведение в център за арт терапия и да даде емоционална и психологическа подкрепа на пациентите и техните близки в пътя им за преодоляване на онкологичните заболявания. Също така да повиши здравната им култура. Инициативата стана възможна благодарение на съвместните и безвъзмездни усилия на редица български творци и професионалисти. Сред тях са имената на галериста Бистра Стoйчева, композиторът Ефтим Чакъров, музикантът Стефан Илчев, поетесата Маргарита Петкова, художникът Димитър Анастасов и певицата Тони Димитрова.

 

Кампанията ще продължи с конкурс за текст за песен на тема „Продължаваме“. Победителите ще получат шанс тя да бъде изпята напълно безвъзмездно от Тони Димитрова и подарена на всички хора с онкологични заболявания. В състава на журито, което ще избере най-добрият текст влизат композиторът Ефтим Чакъров, музикантът Стефан Илиев и поетесата Маргарита Петкова. В конкурса може да участва всеки. Текстовете могат да се изпращат на имейл prodyljavame@gmail.com. Срокът, до който може да се изпращат е 1 септември. След това журито ще избере най-добрият и ще създаде мелодия за него.

 

Успоредно с това специалистите на УСБАЛО ще повишават здравната култура на пациентите чрез беседи в „Училище за пациенти“ на болницата.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития