Новини - България

Окончателно: Байрям заминава за Тюбинген на 27 март
Прочетена: 329 пъти

9-годишният Байрям Айше Байрям, който се нуждае от спешна бъбречна трансплантация, ще бъде приет заедно с баба си в университетската болница в Тюбинген, Германия, на 27 март. Датата е била потвърдена на близките му лично от новия директор на Център "Фонд за лечение на деца" (ЦФЛД) д-р Тинка Троева. 

 

В отворено писмо до медиите д-р Троева уточнява, че всички подробности и документи по заминаването и престоя на двамата са окончателно уредени, а всички разходи ще бъдат поети блгарската държава.

 

Въпреки това новият директор на ЦФЛД изяснява някои важни факти по случая с Байрям, които по думите й, са останали извън фокуса на медиите и емоционалните оценки по казуса. Предлагаме ви нейното писмо без корекции, с незначителни съкращения: 

 

"Изисках цялото здравно досие на детето още в първия си ден като директор на ЦФЛД и разговарях с проф. Пилософ и с всички колеги, работили по случая. Установих факти, пропуснати в процедурата и водещи до нейното забавяне:

  • Донорът (Селима Али) не е бил включен като пациент съгласно правилата за координация на системите за социална сигурност в Европейския съюз. Това е пропуск, който поправяме тези дни. Предстои НЗОК да издаде допълнителен формуляр S2, поeмащ разходите за предоперативните изследвания на бабата на Байрям, както и неговата хемодиализа в германската клиника. Допълнително, извън подписания от Министерството на здравеопазването формуляр за лечението в чужбина на детето, се изискват 50 300 евро за хонорари, пребиваването в болницата в Тюбинген и осигуряването на преводач за целия престой, който може да продължи до няколко месеца.
  • Справка в НАП ми показа, че Селима Али е с прекъснати здравноосигурителни права от февруари 2012 г., което се явява пречка за поемането на разходите й от НЗОК. Това не е било проверено и взето под внимание от Фонда. За щастие всички здравни вноски бяха платени от благодетел, пожелал анонимност.
  • От страна на Фонда за лечение на деца е било пратено два пъти искане за издаване на формуляр S2 за трансплантацията на Байрям Айше до Министерството на здравеопазването (на 16.01. – в мандата на министър Москов, и на 06.02. – в мандата на министър Семерджиев), като и двата пъти искането е било връщано заради непълноти и неточности в представената документация, които е трябвало да бъдат отстранени от ЦФЛД за издаване на S2.
  • Съществувала е неяснота относно възможността бабата на детето да бъде донор – не са били представени в Министерството на здравеопазването документи в подкрепа на това. Проблемът е визиран и в писмо по електронна поща от болницата в Тюбинген от 31 януари, с уговорката, че в случай, че тя се окаже неподходяща за донор, ще се наложи връщане в България и търсене на донор на детето.
  • В искането за издаване на формуляр S2 до МЗ не са били включени становищата на двама външни експерти по трансплантология и урология, а на детски нефролози. Те не са посочили причина за невъзможността лечението на детето да бъде извършено в България, както изисква Правилникът на Фонда и правилата за координация на системите за социална сигурност в ЕС. Единствено в становището на единия експерт се посочва, че е уместно детето да се лекува в Германия във връзка с проведена там преди време консултация по повод урологичния му проблем, но не и че това е невъзможно в България. От другия експерт е представена етапна епикриза във връзка с осъществяваното хемодиализно лечение. В документа обаче не са визирани дейности, свързани с трансплантация.
  • В България има 4 болници, в които работят специалисти-трансплантолози: УБ „Лозенец“, УМБАЛ „Св.Марина“, Александровска болница и УМБАЛСМ „Пирогов“. Тези специалисти не са били потърсени за становище при искането за издаване на формуляр S2. Изтъква се само специалист от „Пирогов“, но негово становище не е прикрепено към документацията до МЗ".

 

Както е известно, на 1 март служебният министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев подписа формуляр S2 за лечението на Байрям след заключенията на консилиум специалисти и окомплектоването на нужните документи за трансплантацията.

"След изчистването на всички нередности, които заварих, и издаването от НЗОК на допълнителния формуляр S2 за изследвания на Селима Али и хемодиализата на Байрям в германската клиника, двамата ще бъдат приети в УБ Тюбинген на 27 март", категорична е д-р Троева.

В отговор на нейното писмо журналистът от БНТ Мария Чернева и член на Обществения съвет към Фонда за лечение на деца допълни важни подробности за случая на малкия Байрям.

"За първи път сме разглеждали заявлението на 25 март 2015 година, когато сме взели решение детето да се насочи за преглед и по-категорично становище към д-р Стоян Пеев от Пирогов. Едва след обстойната му оценка, заключението на лекаря е - възможностите за лечение на Байрям в България са изчерпани и затова се препоръчва консултация, изследване и лечение в чужбина. За сведение - д-р Стоян Пеев е единственият детски уролог, който има нужната квалификация в областта на детската трансплантология. т.е. ние взимаме решение въз основа на становището на най-компетентния експерт - детски уролог и трансплантолог. Защо неговото  становище не е било представено в МЗ при искането за издаване на формуляр S2, не мога да обясня. Изглежда случаят на Байрям има непълно досие, проблем породен от честите смени на ръковоството на фонда", пише Мария Чернева.  

По думите й посочените от д-р Троева нарушения по случая с Байрям касаят работата на администрацията на Фонда, за които Общественият съвет не е бил информиран.

 

Припомняме, че днес служебният заместник-министър на здравеопазването д-р Атанас Кундурджиев ще се срещне с представители на Обществения съвет на ЦФЛД, за да коментират последните промени в правлиника на организацията.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития