Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - България

Около 20 млн. лв. месечно би ни струвало изследването на българите за COVID-19 с три теста
Прочетена: 75 пъти

Около 20 млн. лв. месечно за три вида тестове ще струва на страната ни изследването на българските граждани за новия коронавирус COVID-19. Това обяви на брифинг в Министерски съвет началникът на Националния оперативен щаб и Военномедицинска академия (ВМА) ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски. Тъй като по думите му в последните дни доста е възбудила интерес темата за това как реално се установяват и проследяват заболелите от коронавирус в България, ген. Мутафчйски днес е докладвал на Министерския съвет каква е стратегията на щаба за установяването, идентифицирането и проследяването на болните.

 

Началникът на щаба обясни, че има 3 основни начина за установяване на болните.

 

„Единственият достоверен начин за установяването на коронавирус заразен е с real time PCR, който е бавен, изисква апаратура и много добре обучен персонал. Но въпреки това няма друг метод, който да е доказал повече своята надеждност“, каза Мутафчийски.

 

По думите му в България чрез този тест и при пълен капацитет на лабораториите има възможност да се изследват 1000-1200 души дневно, което означава, че могат да се правят около 30 000 теста месечно. Финансовото изражение на това тестуване е около 930 000 лв. на месец. В поръчката на Европейската комисия за България са отделени 600 000 такива теста.

 

„Вторият начин за идентифициране на заразен е с т.нар. флуоресцентен имунографски метод, който е на базата на антиген, който го има на повърхността на вируса. Взима се пробата по абсолютно същия начин, както е за real time PCR, но идентифицирането става много бързо – за около 5 мин. с един малък портативен апарат. А сега в момента се разработват и тестове, които са директно за гледане, както е тестът за бременност. Тези тестове, поради лесното им изпълнение, ще дадат възможност да се популяризират масово, защото не изискват кой знае какъв обучен персонал, така че ние предвиждаме, че те могат да се правят от 5000, 10 000, дори и 20 000 дневно, което означава на месечна база, че трябва да се правят около 300 000 теста, които съобразно цената в момента са около 10 000 000 лв. месечно“, обясни Мутафчийски.

 

Той обясни, че когато епидемията е достигнала своя връх и вече се стабилизира като брой случаи на ден, започва използването на антитяло базираните тестове или „тези толкова спорни бърз тестове“.

 

„Те са тестове, с които може да се установи колко души са заболели без дори да разберат и все пак са придобили имунитет. Това се предвижда да бъде правено в широки граници между 20 000 до 40 000 на ден, което като парично изражение е около 10 000 000 на месец“, каза началникът на щаба.

 

Той даде разяснения и защо са важни и трите вида тестове и на какъв етап е необходима тяхната употреба.

 

„Първият вид е изключително важен, защото той е безспорен резултат и наистина е достоверен резултат. Вторият вид тестове също е важен защото той открива новозаболели и става много по-бързо. При него може да се използва освен за стандартните групи, които подлежат на real time PCR тестуване (реално заболели в болница, медицински персона, който е контактен с болния и е развил симптоматика, контактни лица от първи ред, които са развили симптоматика и след това за освобождаване на болните, т.е. за потвърждаване изчистването им от вируса). При втория тест може да се разшири тази група при лица, които работят – в търговски вериги, аптеки, болници, полицаи, държави, банкови и застрахователни чиновници, транспортни работници, работници в промишлеността. Тези тестове се предвижда да се правят в рискови групи за откриването на новозаболели случаи. Третият вид тестове, т.нар. бързи тестове, са важни след втората половина на епидемията, защото те ще дадат реалната снимка, която показва колко са придобили имунитет. Т.е. на базата на тези данни ние можем да оформим кохорти от здрави лица с придобит имунитет, които могат съвсем спокойно да работят. Това е смисълът на това нещо. Това ще даде основата, за да се освобождават мерките една по една и за съживяването на обществения живот и икономиката“, каза ген.-майор проф. Мутафчийски.

 

След разясненията от страна на началника на щаба премиерът Бойко Борисов обяви, че правителството е поръчало 2 вида тестове от Европейската комисия – 600 000 броя real time PCR и 400 000 от бързите тестове. За осигуряването на допълнителните тестове, от които ще имаме нужда в следващите седмици, държавата започва разговори с компании от различни държави. Освен това премиерът ще провери и възможността към вече поръчаните 1 млн. теста от ЕК страната ни да заяви допълнително 500 000 бр. от различните модификации.

Коментари

октомври 2021

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития