Новини - България

Около 14 000 българи губят живота си всяка година вследствие на мръсния въздух
Прочетена: 86 пъти

Всяка година заради мръсния въздух в България умират близо 14 000 души или около 1200 души на месец. Това обяви на пресконференция за официалното представяне на първото по рода си обединение в България - Лекарска мрежа „Въздух за здраве“, пулмологът д-р Александър Симидчиев. По думите му тази смъртност е с около 15-20 пъти по-висока от породената вследствие на пътни инциденти в страната. Той добави, че данните за София показват, че в дните с високо замърсяване н въздуха, се увеличават обажданията към Спешна помощ. Д-р Симидчиев подчерта, че лекарите в България ежедневно се срещат с последиците от въздушното замърсяване и за това на проблема трябва да се гледа като на наднационален.

 

Д-р Михаил Михайлов, специалист по кожни и венерически болести, който модерира събитието, изрази готовността на представителите на лекарската мрежа да работят за подобряването на качеството на въздуха. Той подчерта ролята на институциите за решаването на този проблем, но заяви, че това е и въпрос на лична отговорност.

 

„Ние като лекари искаме да стигнем до хората и да обясним, че всеки ден, когато правим избор дали да се качим на градския транспорт или да използваме личния автомобил, трябва да разбираме, че правим избор за здравето, както на нас, така и на хората, които обичаме", каза д-р Михайлов.

 

Д-р Веселина Никифорова, общопрактикуващ лекар и специалист по спешна медицина, заяви, че са нужни повече национални политики, водещи до подобряване на чистотата на въздуха.

 

„Важно е всеки от нас да диша чист въздух, за да могат поколенията след нас да бъдат здрави“, отбеляза тя.

 

Проф. д-р Анжелика Велкова, ръководител Катедра „Социална медицина“ във Факултета по обществено здраве към Медицински университет-София, коментира, че замърсяването на въздуха повлиява значително върху здравето и благополучието на цялото общество. България е в първата десятка в света по загуби на години продуктивен живот в резултат на замърсяване на въздуха, както и по смъртност вследствие на мръсния въздух, отбеляза тя.

 

Д-р Димитър Кахайов, специалист УНГ и отоневролог, допълни, че вследствие на замърсения въздух възникват много тежки респираторни заболявания. По думите му на първо място трябва да се обърне внимание на хигиената в градската среда и  поне веднъж в седмицата да се почистват и мият улиците в големите населени места.

 

Доц. д-р Рада Маркова, педиатър, се спря на отражението на мръсния въздух върху подрастващите. По думите й в България се наблюдава нарастване на острите и обостряне на хроничните белодробни заболявания в детска възраст.   

 

Дейността на лекарската мрежа е насочена към подобряването на качеството на въздуха в страната, а целта е по-добро обществено здраве, изграждане на устойчива икономика и повишаване качеството на живот на хората. Зад общата цел стоят 11 лекари от различни медицински специалности от София, Перник, Стара Загора и Видин. Всички те настояват чистотата на въздуха, да се разглежда като значим здравен проблем, който може да бъде предотвратен с усилията на обществото и държавата.

 

Лекарската мрежа „Въздух за здраве“ ще продължи да се разширява с медицински специалисти от различни специалности. Организацията си поставя за цел през следващата година да излезе с конкретни препоръки към институциите за мерките, които е необходимо да се вземат в страната, за да се подобри качеството на въздуха.

Коментари

август 2022

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития