Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - България

Официално: Ваксината на АстраЗенека е безопасна, възстановяват имунизациите от утре
Прочетена: 152 пъти

Европейската агенция по лекарствата излезе с официално стаовище по отношение на ваксината Оксфорд - АстраЗенека, което потвърждава ефикасността и безопасността на ваксината, т.е. съотношението полза - риск продължава да е положително. Така че няма проблем всички държави-членки да продължат да прилагат ваксината на АстраЗенека. Това обяви на брифинг директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) у нас маг. фарм. Богдан Кирилов. По думите му е направен задълбочен анализ на всички данни от предклинични и клинични изпитвания преди разрешението за употреба на препата, така и на данните след това.

 

"Няма никакъв проблем ваксината да бъде прилагана в условията на тази пандемия, при която е необходимо да бъдат взети максимално адекватни и бързи действия, за да бъде предпазено обществото", каза Кирилов.

 

Той добави, че в ИАЛ също са извършили анализи, които потвърждават, че няма проблеми в качеството на ваксината - направен е и анализ на една от партидите, налична е и съдебномедицинската експертиза от аутопсията на починалата в Пловдив жена, която отхвърля връзка за смъртта вследствие на имунизацията.

 

"На този етап имаме пълното основание заповедта за блокиране да бъде отменена и още от утре да може да бъде прилагана ваксината, както и в другите европейски държави", каза още Богдан Кирилов.

 

Мария Попова от ИАЛ допълни, че освен, че ваксината на АстраЗенека има положително съотношение "полза-риск", тя няма партиди с отколонения в качеството, за да бъдат причина за нежелани ефекти. Освен това са отхвърлени и съмненията за връзката на ваксината с тромбоемболичните събития.

 

Анализът за безопасността на ваксината е направен на база данните от повече от 20 млн. направени имунизации в света.

 

От утре в България ще бъдат възстановени имунизациите с ваксината на Оксфорд-АстраЗенека. "Всички, които са записани в електронния регистър за ваксинация, ще бъдат уведомени чрез СМС или имейл кога да се явят в съответния пункт за имунизиране срещу COVID-19", коментира заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева.

Коментари

май 2022

ПВСЧПСН
      
     

Събития

Няма събития