Събития -

септември 2020

ПВСЧПСН
 
    
30 септември
Сряда
Официално дипломиране на обучени кучета-асистенти, откриващи хипогликемични кризи при пациенти с диабет
гр. София
Фондация „Очи на четири лапи“
11:00 - 12:00 ч.

На 30 септември 2020 г., сряда, в 11:00 часа в базата на Фондация „Очи на четири лапи“ в София /бул. „Европа“ 138/ ще се проведе официално дипломиране на обучени кучета-асистенти, откриващи хипогликемични кризи при пациенти с диабет.

 

Инициативата Super Glucodog е на фармацевтична компания „Сервие България“, която спонсорира високоспециализирано обучение на кучета за лични асистенти на пациенти с диабет, включително и деца, и се осъществява в партньорство с Фондация „Очи на четири лапи“.

 

Актьорът Стефан Вълдобрев ще бъде водещ на церемонията по дипломирането.

 

В събитието ще участват:
•  Доц. Калинка Коприварова - детски диабетолог;
•  Г-жа Албена Алексиева - председател на Фондация „Очи на четири лапи“;
•  Г-жа Елисавета Котова – председател на Националната асоциация на млади хора и деца с диабет;
•  Г-н Емилио Галиарди - изпълнителен директор на „Сервие България“;
•  Г-жа Магдалена Здравкова - майка на дете с диабет.

 

На събитието са поканени д-р Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазването в 44-тото Народно събрание и членовете на комисията, министърът на труда и социалната политика г-жа Деница Сачева, зам. - министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков, изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане г-жа Румяна Петкова, управителят на НЗОК проф. Петко Салчев, кметът на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова, председателят на Комисията по здравеопазване на СОС д-р Антон Койчев, директорът на дирекция „Социални услуги“ в СО г-жа Минка Йовчева.

 

Една от най-големите опасности за хората, страдащи от диабет, е хипогликемията – състояние на понижаване на кръвната захар под нормата. Кучетата, обучени от сертифицираните треньори на Фондация „Очи на 4 лапи“, могат да разпознават началото на хипогликемичните епизоди дори по време на сън и по този начин да ги предпазят от сериозни животозастрашаващи състояния.

 

Първите дипломанти на Випуск Super Glucodog 2020-та са лабрадорите Пламък, Рем, Немо и Прея. Те са преминали успешно обучението и вече работят за пациенти с диабет. По време на събитието ще имате възможност да се запознаете с тях и да получите информация за методите на високоспециализираното им обучение.

 

Обучените кучета могат да подушат старта на хипогликемичната криза и да предупредят пациента или близките му много по-рано от технологичните устройства. По този начин намаляват емоционалния стрес и вълнението и дават на цялото семейство усещане за спокойствие и сигурност.