Новини - В медиите

offnews.bg: Няма протокол за лечение на епилептици с COVID, нито протокол могат ли да се ваксинират
Прочетена: 840 пъти
Снимка: Pixabay.com

"За две години пандемия все още нямаме изработен протокол за COVID лечение на деца и възрастни с епилепсия."

Това каза за БНР Веска Събева, председател на Асоциацията на родители на деца с епилепсия (АРДЕ), цитирана от offnews.bg.

 

"През тези две години има влошаване на състоянието, на основното заболяване на епилептиците, защото пандемията ни постави в много трудна ситуация. И пациенти, и лекари бяха поставени в риск. Според мен причината за това е, че не бяха изработени медицински протоколи от различните специалисти за всички тежки хронични заболявания как да се лекуват при заразяване с коронавирус. Ние поискахме да има такива протоколи още през 2020 година. И тъй като това са тежки, специфични заболявания, при които изписването на различни антибиотици трябва да бъде точно преценено кои да бъдат, научните дружества трябваше да излязат с такива протоколи за лечение и проследяване на всяко заболяване. Така, че и достъпът да не бъде затруднен. И когато лекуваш, да не вредиш. Защото някои от медикаментите за коронавирус могат да влошат състоянието на пациента с епилепсия или да намалят действието на медикаментите по основното му заболяване", коментира Веска Събева, която от над 30 години се грижи за дете с епилепсия.

 

Председателят на Асоциацията обърна внимание и на това, че няма комисия, която да поясни дали децата и възрастните хора с епилепсия могат да се ваксинират срещу коронавируса.

 

Пълният текст четете на offnews.bg.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития