Новини - В медиите

OFF News: Спряха износа на близо 300 лекарства за седмица
Прочетена: 869 пъти
Снимка: Pixabay.com

Временно е спрян износът на 297 лекарства, заради опасност от дефицит на медикаментите в страната. Препаратите са описани в списък, публикуван от Изпълнителната агенция по лекарствата, съобщава OFF News.

 

Контролът върху наличностите са осъществява чрез електронната система СЕСПА, която е законодателен факт от няколко години, но едва сега започна да изпълнява превантивната си функция. Целта на системата е да предотврати дефицит на дадено лекарство у нас заради паралелния износ.

 

В случай че се установи опасност от недостиг на определен медикамент, системата автоматично го включва в забранителен списък за износ. Първият списък с потенциално дефицитни медикаменти беше генериран тази седмица. Той включва 297 лекарства.

 

Обяснимо, голяма част от тях са свързани с лечението на симптомите на коронавирусна инфекция. Така сред подлежащите на забрана от износ препарати, от 12 до 19 ноември, са редица антибиотици, нискомолекулярни хепарини, кортикостероиди. Сред спрените от износ са и медикаменти за лечение на онкологични заболявания, лекарства за лечение на ревматоиден артрит, препарати за химиотерапия.

 

Пълният текст на статията четете в OFF News.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития