Новини - България

Одобрен е проект на Национална програма за ваксиниране на украинските бежанци срещу COVID-19
Прочетена: 144 пъти

Министерството на здравеопазването одобри проект на Национална програма за ваксиниране на украински граждани срещу COVID-19, на които е предоставена временна закрила в Република България, съобщават от ведомството. Основните цели на Програмата са от една страна да бъде опазено здравето на идващите от Украйна лица чрез ваксинация срещу COVID-19, а от друга - опазване на общественото здраве от възникването и разпространението на епидемични взривове от COVID-19 на територията на страната.

 

Ваксинацията срещу COVID-19 за украинските граждани е безплатна и доброволна. Прилагането на ваксините ще се извършва от медицински специалисти в имунизационните кабинети на регионалните здравни инспекции или от временни имунизационни пунктове/общопрактикуващи лекари, определени за целта. Извършените ваксинации ще се вписват в документите по реда, посочен в Наредба № 15 от 2005 г. за имунизациите в Република България и в електронния регистър за ваксинация срещу COVID-19.

 

По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията към 23 февруари т. г. 35% от гражданите на Украйна са със завършен ваксинационен курс.

 

Профилактиката на заболяването чрез ваксинация ще ограничи риска от възникване и разпространение на COVID-19 най-вече сред рисковите групи от получилите временна закрила лица, в т.ч. възрастни хора, бременни жени, лица с отслабен имунитет и с подлежащи заболявания, но и сред цялото население на страната.

 

Данните от Единния портал за хора, засегнати от войната в Украйна, сочат, че към 5 април 2022 г. броят на влезлите у нас лица от Украйна, е почти 147 хил., като близо 66 хил. от тях са останали в България.

 

Разходите за поставянето на ваксини срещу COVID-19 се осигуряват от държавния бюджет на Република България.

 

Програмата ще бъде внесена за одобрение от Министерския съвет.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития