Новини - България

Очакват се нови обвинения по скандала с лекарствата в онкологията
Прочетена: 272 пъти

Напълно възможно е след вчерашната изненадваща оставка на директора на Специализираната болница по онкология (СБАЛО) в София д-р Валентин Ангелов, да последват още уволнения на длъжностни лица, разбра Remedia. 

 

Припомняме, че д-р Ангелов се оттегли късно снощи веднга след като прокуратурата му наложи мярка за неотклонение "подписка" по обвинение за безстопанственост. Конкретното му прегрешение, според антикорупционния орган е, че е одобрявал разходи по обществени поръчки за закупуване на онкомедикаменти с изтекъл срок на годност. По този начин е ощетил управляваното от него лечебно заведение с над 1.9 млн. лева. 

 

По думите на д-р Ангелов изпълнението на тръжните процедури и доставките е било възложено на други служители на болницата - юрист и лекар. Предполага се, че точно те ще бъдат подведени под съдебна отговорност, ако се открият доказателства за виновно поведение.

"Не изключвам да има и други обвинения срещу длъжностни лица. Но все пак този, който разходва средствата и има задължение да утвърди съответния разход, е изпълнителният директор", категорична е Арнаудова. 

По думите й процедурите на обществените поръчки не са били нарушавани, но при изпълнението на договорите определено има разхищение на средства. Допълнително се проверява и дали на пациентите не са били прилагани лекарства с изтекъл срок на годност, което със сигурност ще доведе до нови обвинения, обяви говорителят на антикорупционният орган Румяна Арнаудова. 

 

Обвинението за безстопанственост срещу д-р Валентин Ангелов е по чл. 219, ал. 1 от Наказателния кодекс, а самото разследване срещу него е започнало в края на 2015 г. след сигнал от Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС). Констатираните нарушения касаят периода 2013 - 2015 г., а до момента по случая са разпитани над 80 свидетели. 

"Директорът на болницата е допуснал да бъдат заплащани доставки на лекарствени продукти на цени, по-високи от най-ниските договорени в една процедура. Установено е, че са заплащани доставки на лекарствени продукти, отпаднали от позитивния лекарствен списък, както и лекарствени продукти на цена, по-висока от пределната цена, посочена в позитивния лекарствен списък и от реинбурсната, заплащана от НЗОК. (...) От болницата са били заплащани лекарствени продукти с изтекъл срок на годност, а такива въобще не е трябвало да бъдат приети и заплатени. Заплащани са лекарства с намален остатъчен срок, за които се е дължала неустойка, съгласно уговореното в договорите с доставчика, но неустойка не е била начислена и заплатена", гласи обвинението. 

За доказване на всички твърдения в акта е назначена комплексна съдебна експертиза. Освен това разследването продължава, категорични са от прокуратурата. 

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития