Новини - България

Очаква се завръщане на сезонния грип с по-широка циркулация и по-тежко протичане
Прочетена: 882 пъти

Тази есен може да се очаква завръщане на сезонния грип с по-широка циркулация и по-тежко протичане от обикновеното. За това алармираха на пресконференция представители на Български лекарски съюз (БЛС), неправителствения сектор и здравните власти, съобщават от Българското сдружение по иновативна медицина (БСИМ). Поради облекчаване на ограниченията срещу COVID-19 и факта, че през последните две години  хората не са се срещали масово с грипния вирус, е налице силен спад в естествения популационен имунитет на населението срещу сезонния грип. Това може да доведе до още по-голяма непредсказуемост по отношение на време и мащаб на циркулацията на грипните вируси. 

 

„Съществува риск от утежнена грипна епидемия и възможни тежки едновременни инфекции с вирусите на COVID-19 и грип. Този извод базираме на опита от някои страни от Южното полукълбо, например в Австралия и Южна Африка, където се наблюдаваше бързо нарастване на разпространението и циркулация извън типичния грипен сезон. Динамиката на епидемията в Австралия накара някои изследователи да прогнозират тежък грипен сезон, по-силен от този през 2017 г., който доведе до голям брой хоспитализации. В Северното полукълбо също станахме свидетели на необичаен модел на разпространение на грипа. В ЕС и в България включително наблюдавахме необичайна циркулация през късната пролет, в други държави като Нидерландия имаше тежка вълна. От друга страна в САЩ грипният сезон беше с по-голяма продължителност с два пика на заболяемост и циркулацията на грипни вируси се запази нетипично висока дори и през летните месеци“, коментира главният държавен здравен инспектор доц, Ангел Кунчев.

 

„В продължение на повече от 2 века ваксините са помогнали да направим света по-безопасен – от първата ваксина, разработена за защита срещу едра шарка, до най-новите иРНК ваксини, използвани за предотвратяване на тежки случаи на COVID-19. Ваксините ни защитават като индивиди и ни помагат да се защитаваме взаимно като членове на глобалната общност. Грипът продължава да представлява сериозна потенциална заплаха за общественото здраве и годишната ваксинация срещу грип остава критичен инструмент за предотвратяване на грипа и неговите потенциално сериозни последици. Доказателствата в световен мащаб ни казват, че през повечето сезони хората на 65 и повече години носят най-голямото бреме на тежкото грипно заболяване, което представлява по-голямата част от свързаните с грип хоспитализации и смъртни случаи. Други рискови категории включват бременни жени, малки деца, хора с отслабен имунитет и хора с хронични заболявания. Най-добрият начин да се предпазите от грип е да си поставите ваксина. Противогрипните ваксини са безопасни, ефективни и основна мярка за предпазване от грип и намаляване на въздействието на епидемиите“, предупреждава  в своето писмо до медиите д-р Скендер Сила, ръководител на офиса на СЗО за България.

 

Д-р Валери Цеков, председател на Българското сдружение по иновативна медицина, каза:

 

„Можем да очакваме, че тази година грипът ще бъде по-сериозен. Затова по-добре да се предпазим от заболяването, отколкото да се надяваме, че то ще мине леко. Информирането и на обществото за ползите от ваксините срещу сезонен грип, могат да предотвратят тежки усложнения, смъртните случаи и нужда от болнично лечение заради грип. И въпреки, че в България сме на последните места в Европа както по отношение на ваксинацията срещу КОВИД-19, така и срещу грип, обхватът с противогрипни ваксини се е увеличил значително благодарение на Националната програма за предпазване от сезонния грип за населението над 65-годишна възраст и от 2% през 2018  обхватът у нас достигна 16% от възрастното население над 65 години. Добре установено е, че в сравнение със здравите, млади индивиди, възрастните хора са изложени на по-висок риск от сериозни грипни усложнения, включително пневмония, хоспитализации и смъртни случаи (до 70% от всички случаи, свързани с грип). Добрата новина е, че по програмата тази година са осигурени 190 000 безплатни ваксини, които до края на седмицата ще бъдат на разположение на  всички лични лекари. Всеки желаещ в тази възрастова група може безплатно да бъде имунизиран, ако навреме заяви готовността си при своя личен лекар.“

 

„Грипът е много сериозно респираторно заболяване. Тежко протичащо, с много усложнения, които буквално могат да засегнат всеки орган или система и най-вече усложнения по влошаване на хронични заболявания. До момента все още няма изолирани случаи на грип у нас, но данните ни показват, че се увеличава активността на циркулацията на вирусите, причиняващи остри респираторни заболявания. Затова твърде вероятно е да се очаква грипна епидемия тази година и най-сигурния начин за предпазване е с противогрипните ваксини“, съобщи проф. Нели Корсун, ръководител на Националната референтна лаборатори „Грип и ОРЗ“ към Националния център по заразни  и паразитни болести.

 

По отношение на поставянето на противогрипна ваксина и на ваксина срещу COVID-19, становището, както на  СЗО, така и на здравни институции в редица държави като САЩ, Италия, Франция, Германия, Испания, Финландия, Обединеното кралство, Русия и Австралия, е че едновременно приложение на двете ваксини не влияе върху имунния отговор към отделните ваксини и не е свързани с никакви допълнителни рискове от нежелани реакции. Такова е мнението и на българските здравни власти.

 

„От въвеждането на ежегодната масова ваксинация с противогрипни ваксини преди повече от 60 години, те са спасили безброй човешки животи и са предотвратили или ограничили разрастването на редица пандемии. Те са с доказан във времето добър профил на безопасност и могат само да ни помогнат да се справим с тежките усложнения от вирусните заболявания. Дългогодишния ми опит на лекар, който ваксинира своите пациенти, потвърждава това. Хората над 65-годишна възраст, които по начало са с отслабена имунна защита, са силно застрашени. Затова и при тях са възможни по-чести и тежки усложнения. Според данните на първия за България анализ за въздействието на грипа върху здравната система у нас, повече от 8 400 души годишно постъпват в болница с пневмония, причинена от грип, като 25% от тях са на възраст на 65 години. Изключително рисково е протичане на заболяването и при хора с хронични заболявания, затова призоваваме всички те да се ваксинират още през октомври“, коментира д-р Брънзалов, зам.председател на УС на БЛС и заместник-председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България.

 

Доц. Ангел Кунчев съобщи, че през настоящия грипен сезон 2022/23 четиривалентните противогрипни ваксини включват препоръчаните от Световната здравна организация щамове , които се очаква да доминират в Северното полукълбо, а именно:

-     Грипни вируси тип А:

 Victoria/2570/2019 (h1n1) и Darwin/9/2021 (h3n2)

-     Грипни вируси тип Б:

 Austria/1359417/2021 (b/ Victoria lineage) и Phuket/3073/2013 (b/Yamagata lineage).

 

Той сподели, че е в ход приемането на новата Националната програма за предпазване от сезонния грип за населението над 65-годишна възраст 2022-2026. Тя ще продължи да предоставя безплатен достъп до противогрипна имунизация за хората на възраст 65+ години. Очакванията са Програмата да бъде одобрена от МС преди края на настоящата година.

 

Доц. Кунчев допълни, че България вече разполага с двувалентните ваксини срещу КОВИД-19. Те са Comirnaty Original/Omicron BA.1, Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1,  Comirnaty Original/Omicron BA.4-5. Наличието на различни адаптирани ваксини срещу Омикрон и неговите подварианти ни дава възможност за по-широка защита на населението срещу COVID-19 през есенно-зимния сезон, когато освен сезонния грип са възможни нови COVID вълни. От началото на месец октомври е създадена организация, адаптираните ваксини да бъдат налични в кабинетите на общопрактикуващите лекари, във ваксинационните пунктове в болниците и в регионалните здравни инспекции. На електронните страници на всяка РЗИ може да бъде намерена подробна информация за ваксинационните пунктове в съответната област.

 

Накрая доц. Кунчев припомни някои важни факти, които не бива да се забравят, когато се готвим да посрещнем есенно-зимния сезон:

 

 1. Ваксината срещу сезонен грип съдържа убити вируси или части от тях, които не могат да причинят заболяване от грип или друго остро респираторно заболяване!
 2. Ваксината трябва да се поставя ежегодно, като всеки сезон тя е с различен състав, поради постоянно променящите се грипни вируси!
 3. Ваксината предпазва само от включените в състава й грипни вируси и съответно от развитието на тежкото заболяване от грип, но не помага срещу други причинители на дихателни инфекции!
 4. Не бива да се бърка грипа с други остри респираторни и стомашно-чревни заболявания в т.ч. КОВИД-19, чиито причинители циркулират през цялата година и понякога предизвикват сходни симптоми!
 5. Завършената КОВИД-19 ваксинация и бустерните дози силно се препоръчват и на всички възрастни хора над 60-годишна възраст и особено тези, с болести на обмяната като диабет, затлъстяване, хронични сърдечно-съдови и белодробни заболявания и др. За най-подходящият период за бустер ваксинация срещу COVID-19 и избора на ваксина, с оглед текущата фаза на евентуално хронично заболяване и провежданата терапия, гражданите могат да консултират със своя общопрактикуващ лекар и с наблюдаващия заболяването специалист.

 

В допълнение той отново обърна внимание, че освен ваксините не бива да подценяваме обичайните мерки за предпазване от грип и острите респираторни заболявания, а именно:

 

 1. Покривайте носа и устата си с еднократна кърпичка, когато кашляте и кихате;
 2. Мийте често ръцете си с вода и сапун или ги обтривайте с мокри кърпички и дезинфектант;
 3. Почиствайте и дезинфектирайте предметите и повърхностите, които могат да бъдат замърсени с грипни вируси.
 4. Проветрявайте често помещенията;
 5. Ако имате симптоми на грип, не се приближавайте на по-малко от 1 метър до околните;
 6. Избягвайте целувки, прегръдки и ръкостискане;
 7. Избягвайте да пипате очите, носа и устата си с неизмити ръце;

 

Ако имате симптоми на грип – останете вкъщи, не ходете на работа, на училище и на места, където се събират много хора, съветват експертите.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития