Новини - България

Обявяват извънредна епидемична обстановка до 14 юни
Прочетена: 97 пъти
Снимка: Redmedia.bg

Министерски съвет обяви извънредна епидемична обстановка от 14 май до 14 юни. Решението е взето на извънредно правителствено заседание днес, съобщи здравният министър Кирил Ананиев. Днес изтича по закон обявеното извънредно положение, но не се наблюдава положителна промяна в заболеваемостта. Поради тази причина правителството се възползва от дадената му възможност в Закона за здравето и обявява извънредна епидемична обстановка.

 

„Пандемията от COVID-19 представлява тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве в национален и световен мащаб и представлява непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите. Заболяването поставя системата на общественото здравеопазване в извънредна ситуация, в която е необходима и изключително важна своевременната реакция и въвеждането на мерки за намаляване на риска от разпространение, както и възможността за тяхната промяна и адаптиране според новите научни данни за заболяването и причинителя му“, каза Ананиев.

 

След извършена от главния държавен здравен инспектор оценка на съществуващия епидемичен риск в България и констатираната непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите, са налице обстоятелствата, за обявяването на извънредната епидемична обстановка. Сред мотивите за това са, че: причинителят на заболяването има неизяснен произход и с неизяснена инфекциозност; към момента пътищата на разпространението му не са известни; научните среди не са на едно мнение по отношение на заболяването; огнището на коронавируса са разпространени в цялата страна и др.

 

„Няма рязка промяна в развитието на болестта. Считаме, че мерките, които сме ги прилагали досега трябва да продължат да се прилагат“, каза Ананиев.

 

Той уточни, че на базата на това решение предстои да се издадат заповеди, които ще влязат в сила от 00:00 ч. тази нощ. Те са за противоепидемичните мерки, за преминаването през КПП-та, за карантината и изолацията на хора при заболяване или контакт с болни хора, за това кои заведения и дейности ще продължат да не функционират. Със заповедите ще се разрешат трансплантациите, а достъпът до градските градини и паркове ще се освободи.

 

„Всичко, което функционира сега, ще продължава и занапред. Всичко това, което и в момента не функционира, ще продължи да не функционира“, каза здравният министър.

 

По отношение на евентуално затягане на мерките, Ананиев каза, че според него, ако една седмица всеки ден има по повече от 100 нови случая на заразени, то те трябва да се затегнат. Имало обаче и мнение, че този срок трябва да е три дни.

Коментари

февруари 2024

ПВСЧПСН
   
   

Събития

Няма събития