Новини - България

Обявиха грипна ваканция в Балчик заради щама "Хонконг"
Прочетена: 287 пъти

Грипният щам "Хонконг" все по-активно навлиза в страната и до края на седмицата ще прекрати занятията в три училища в Балчик. Заради завишената заболеваемост сред учениците, те са пуснати в грипна ваканция, съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) д-р Светла Ангелова.

"Има лабораторно доказана циркулация на грипен вирус, тип А/H3N2. От учебни занятия отсъстват над 30% от децата, затова е по-добре те да бъдат прекратени", уточнява д-р Ангелова.

Принудителната ваканция е за учениците в средните училища "Св. Св. Кирил и Методий" и "Христо Ботев", както и в основно училище "Антим Първи". В останалите училища в селата и в детските градини в Балчик занятия ще има, но са въведени противоепидемични мерки.

 

Този сезон щамът, който се очаква да разболее най-много хора, е откритият през 2014 г. "Хонконг", който досега не е бил водещ в грипна епидемия у нас. По предварителни данни предизвиква умерено интензивна заболеваемост с класическа картина на заболяването: внезапно начало, висока температура, силна отпадналост, засягане на лигавиците.

 

Освен "Хонконг“, ще ни тормози и добре познатият свински грип, но без да е водеща причина за предстоящата епидемия.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития