Галерия - Фото

Обучените във ВМА "военни парамедици" са двойно през 2024 г.
Прочетена: 4141 пъти
Снимки: ВМА

Двойно повече военни парамедици завършиха в Центъра за професионално обучение към Военномедицинска академия (ВМА) през 2024 година, съобщават от лечебното заведение. 12 са военнослужещите, успешно преминали теоретичната и практическата част от държавния изпит за придобиване на четвърта степен на професионална квалификация по професията „Военнослужещ-санитарен инструктор“. За сравнение, пилотната група през миналата година се състоеше от шестима обучаеми. 

 

Програматa се осъществява съвместно между ВМА и Професионалния старшински колеж към ВВМУ „Н.Й.Вапцаров”. Обучението им стартира през есента на 2023 г., като в колежа изучаваха военни дисциплини и английски език, а от средата на декември м.г. започнаха и своята медицинска подготовка – теоретична и практическа, във Военномедицинския симулационен тренировъчен център на ВМА.

 

Основната задача на военнослужещите-санитарни инструктори е оказване на първа помощ, евакуация и транспортиране на ранени, поразени, болни и пострадали, и при необходимост – асистиране на по-високо квалифицирания медицински персонал в медицинските пунктове и спешните отделения на МБАЛ към ВМА, коментира полк. доц. Иван Попиванов, заместник-началник на ВМА.

 

Освен това, осъществяват дейности по оказване на първа помощ, свързани с първоначална оценка и поддържане на основните жизнени функции на пострадал или ранен и с осигуряване на специализиран транспорт до лечебно заведение.

 

Оказването на първа помощ на пациенти в спешно състояние изисква висока степен на отговорност и благонадеждност. Военнослужещият-санитарен инструктор следва да е в състояние бързо да взема адекватни решения в екстремни условия и да изпълнява разпореждания, както и да действа ефикасно, като отчита и психическото състояние на пациента.

 

Военнослужещият-санитарен инструктор може да работи във военните формирования на Българската армия и в други военизирани структури за нуждите на Въоръжените сили, както и в съставите на многонационални екипи в страната и извън нея. А след девоенизиране може да заема длъжности за парамедици в националната здравна система.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития