Новини - България

Обучават здравни медиатори на съвременни методи за лечение на сърдечни проблеми
Прочетена: 132 пъти

Първият от серия семинари за здравни медитори, посветени на най-често срещаните кардиологични проблеми и съвременните начини на лечение, се проведе днес. Д-р Красимир Джинсов, кардиолог и електрофизиолог към отделението по инвазивна кардиология на УМБАЛ "Св. Георги" изнесе онлайн лекция пред 15 здравни медиатори от Пловдив и Стара Загора. Обучението е част от пилотен проект на български кадиолози и Националната мрежа на здравните медиатори и предстои да се разгърне за работещите с ромската общност и в други части на страната.

 

В резултат на пандемията от COVID-19 поставянето на диагноза и лечението на много обществено-значими болести се забави. Същевременно лекарите наблюдават и недостатъчната информираност на гражданите, относно съвременните възможности в  кардиологията. Липсата на информация възпрепятства свободния избор на лечение и води до забавяне в търсенето на медицинска помощ, което при сърдечно-съдовите заболявания може да има неприятни последици и дори фатален край. Фокусът на обученията пада върху здравните медиатори, тъй като те работят с една от уязвимите групи – ромската.

 

Д-р Джинсов представи пред участниците най-честите симптоми на състояния като хипертония и предсърдно мъждене, както и рисковите фактори за внезапна сърдечна смърт.

 

„Важно е да говорим повече за съвременните начини на лечение на тези проблеми - като поставянето на кардиовертер дефибрилатор за превенция на внезапната сърдечна смърт или модерни процедури, каквато е изолацията на белодробни вени с кариобалон за лечение на предсърдно мъждене. Ромската общност трябва да знае, че има много нови способи за справяне със сърдечните проблеми и активно да ги търси. Приемът на медикаменти не е единственото средство за борба със сърдечно-съдовите заболявания. Съществуват и други начини за лечение“, каза д-р Джинсов.

 

„Сърдечно-съдовите заболявания са често срещан проблем и сред ромското население. Затова подобен тип семинари са от изключително значение за здравните медиатори. Смятам, че всяко надграждащо обучение е  важно, за да могат медиаторите да се запознаят с най-новите методи на лечение и да ги разяснят пред общността“, каза Антоанета Асенова, председател на УС на Национална мрежа на здравни медиатори.

 

Д-р Джинсов представи пред здравните медиатори един от най-съвременните начини за справяне с предсърдното мъждене (най-често срещаната аритмия, чиито основни симптоми са сърцебиене, прескачания, слабост, безсилие, дискомфорт в гърдите).

 

„Криоаблацията е метод, който лекува чрез замразяване на сърдечната тъкан и се отличава с висока ефективност и безопасност за пациента. Той е изключително подходящ за болни с предсърдно мъждене. За съжаление консумативът за процедурата е много скъп, а НЗОК поема само част от цената, останалото се доплаща от пациентите и не всеки може да си го позволи“, обясни д-р Джинсов.

 

Той обърна внимание и на необходимостта от животоспасяващи кардиовертер дефибрилатори, които предотвратяват внезапната сърдечна смърт.

 

„Всички видяхме какво се случи с датския футболист Кристиан Ериксен, който колабира на терена и получи съдечен арест. По-късно в болницата му беше имплантиран кардиовертер дефибрилатор. Това устройството гарантира, че при следващ такъв инцидент животът на Ериксен ще бъде спасен. Подобни устройства има и в България, но те не се покриват напълно от НЗОК, а това е сериозен проблем за много хора“, допълни д-р Джинсов.

Коментари

февруари 2024

ПВСЧПСН
   
   

Събития

Няма събития