Новини - България

Общопрактикуващите лекари: НЗОК да не прехвърля средства от едно перо в друго, а при нужда да ползва резерва
Прочетена: 340 пъти

"Не сме против увеличаването на възможността колегите в специализираната извънболнична медицинска помощ (СИМП) да насочват пациенти за консултации, но сме против намаляването на възможността общопрактикуващите лекари (ОПЛ) да провеждат консултации на пациентите си."

Това се казва в писмо на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ) до министъра на здравеопазването проф. Николай Петров, зам.-министъра на здравеопазването д-р Мирсолав Ненков, председателя на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова, управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Глинка Комитов и председателя на Български лекарски съюз (БЛС) д-р Венцислав Грозев. То е провокирано от решението на касата за второто тримесечие на годината да пренасочи част от направленията за ПИМП към СИМП.

 

Вчера от НЗОК обявиха, че общият брой на направленията за ПИМП и СИМП за двата периода се запазва – 1 366 140. Данните, които предоставиха показват, че разликата е в това, че 2655 направления за ПИМП от първото тримесечие, се преливат в СИМП през второто.

„По незнайно какви причини е направено вътрешно преразпределение, което намалява възможността на ОПЛ да консултират с колеги от СИМП, а увеличава възможността на колеги от СИМП да консултират със свои колеги също от СИМП“, заявяват джипитата и допълват: „По отношение на пренасочване на средства от един бюджет към друг. Нашата позиция отдавна и ясно е обявена: Да не се допуска прехвърляне на средства от едно перо в друго. Ако някъде е необходима обоснована компенсация да се ползва резервът на НЗОК. Същият не трябва да бъде предварително разпределян като „разписан“ бюджет, което е определено погрешна политика и не може да бъде обект на предварително договаряне в процеса на преговори по НРД, както се процедира“.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития