Новини - България

Община Варна ще разкрие нова социална услуга за хората с болестта на Алцхаймер
Прочетена: 235 пъти

Община Варна предвижда през следващата година да разкрие нова социална услуга, насочена към хората с болестта на Алцхаймер“,съобщават от местната администрация. Става въпрос за създаването на дневен център за хора с това заболяване, който първоначално ще обхваща 25 души. За целта в общинския бюджет се предвижда да бъдат заложени 118 000 лв.

 

Новината е съобщена от зам.-кмета Коста Базитов по време на конференция на тема „Европейски практики за подкрепа и развитие на услуги за хора с деменция и Алцхаймер”, организирана от Фондация „Състрадание Алцхаймер България'' и Община Варна.

 

Инициативата се провежда в рамките на световната кампания „Месец, посветен на борба с болестта на Алцхаймер”. Тази година събитията минават под мотото: „Не забравяйте за мен”, като целта е да се окуражават хората да се научат да забелязват симптомите на деменциятa, както и да не забравят близките си, които живеят с това заболяване, каза Живка Тишева, председател на фондацията.

 

По данни на Световната Алцхаймер организация 50 - 75% от хората с деменция са и с болест на Алцхаймер, като над 65 г. 1 от всеки 20-ти човек развива деменция, а над 80г. - 1 на всеки 5. В България повече от 100 хиляди души са с деменция. В последните години възрастта на болните значително пада – под 65 г., като за нея няма социални, икономически и географски граници, обясниха експерти.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития