Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - България

Образователният министър: Важно е да обезпечим здравеопазването с медицински специалисти
Прочетена: 239 пъти
Снимка: МОН

"Имаме предпоставки да продължим да подобряваме качеството на медицинското висше образование, защото е изключително важно да обезпечим с медицински специалисти системата на здравеопазването в дългосрочен план".

 

Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев във Варна, където с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев присъстваха на откриването на Център по интервенционална рентгенология в УМБАЛ "Света Марина".

 

Министър Вълчев посочи, че това е първият случай на болница с принципал държавно висше училище.

 

"Имаме всички основания да считаме, че това ще бъде успешен модел тук във Варна", каза той.

 

Министърът поздрави настоящото и бившите ръководства както на държавното висше училище, така и на болницата, за доброто стратегическо и финансово управление на двете институции.

 

"Това е довело до подобряване на качеството на образованието и на здравните услуги. Множество студенти от страни-членки на ЕС учат в МУ-Варна и това доказва, че медицината е от професионалните направления, които са най-конкурентни на европейския образователен пазар", смята Красимир Вълчев.

 

"Това е много важно и с ръководствата на медицинските висши училища разговаряме да продължаваме с положителното стратегическо развитие на държавните училища, които обучават в тази област. А също така да запазим и репутацията им - да не се изкушават самоцелно да  приемат студенти, да правят филиали в чужбина и т.н. ", отбеляза министърът.

 

Той посочи, че и новото ръководство на Медицинския университет в София също е променил политиката си в положителна посока.

Коментари

октомври 2021

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития