Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - България

НЗОК: Всички договорни партньори ще получават заплащане за работа в условия на COVID-19
Прочетена: 323 пъти

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), Българският лекарски съюз (БЛС) и Българският зъболекарски съюз (БЗС) подписаха днес договори за изменение и допълнение на Националния рамков договор – респективно за медицинските и за денталните дейности. Подписването стана в присъствието на министъра на здравеопазването, съобщават от здравната каса. По този начин ще бъде осигурено финансирането на дейностите, извършвани в условията на пандемия от COVID-19.

 

Приета е и Методика за определяне на размера на сумите, заплащани от НЗОК на изпълнители на медицинска помощ, на дентална помощ и на медико-диагностични дейности за работа при неблагоприятни условия във връзка с обявената епидемична обстановка. Заплащане по този ред се извършва за месеците, през които на територията на страната със заповед на министъра на здравеопазването са въведени противоепидемични мерки.

 

Размерът на сумите, изплащани на изпълнителите на медицинска помощ, се определя от НЗОК ежемесечно за всеки изпълнител на медицинска и/или дентална помощ и МДД, сключил договор с НЗОК по реда на НРД за медицинските дейности 2020 – 2022 г. и/или НРД за денталните дейности 2020-2022. Това важи за всеки изпълнител, който е заявил изрично, че не желае да получава суми за неблагоприятни условия на работа.

 

Месечните суми за изпълнителите на извънболнична медицинска и дентална помощ ще бъдат изчислени на базата на 85% от стойността на отчетената дейност за първото тримесечие на 2020 г. Ако отчетената дейност надвишава 85% от стойността на отчетената дейност за първото тримесечие на 2020 г., ще бъде заплатена по-високата сума.

 

Всеки изпълнител на болнична медицинска помощ ще получи сума на база 85% от средномесечния размер на отчетената и планирана дейност през 2020 г. Изпълнителите, които са изработили пълния или по-висок размер от тази база, ще получат изцяло плащания за извършената дейност през месец март 2020 г.

Коментари

май 2022

ПВСЧПСН
      
     

Събития

Няма събития