Новини - България

НЗОК: Вече действат новите критерии за лечение на хепатит С
Прочетена: 374 пъти

От 1 март 2017 г. влязоха в сила новите „Изисквания на НЗОК при лечение на хроничен вирусен С хепатит при болни над 18-годишна възраст в извънболничната помощ“. Те са публикувани на интернет страницата на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), съобщават от фонда и припомнят, че изискванията и мотивите към тях бяха предоставени за обществено обсъждане.

 

Изискванията за приложение на безинтерферонова терапия при лечение на хепатит С са съгласувани с националните консултанти по медицинска специалност „Гастроентерология“, с председателя на Българското дружество по гастроентерология и с външни експерти по същата специалност.

 

С приемането на Изискванията, до края на тази година за лекарствена терапия за домашно лечение на  хепатит С институцията ще похарчи толкова, колкото и през миналата година - 21 млн. лв.  Очакванията са ефектът от прилагането на изискванията да бъде обаче значително по-голям заради почти 100-процентовата успеваемост спрямо стандартната интерферонова терапия. Освен това от лечението ще бъдат обхванати и пациенти с по-леки форми на чернодробно увреждане. 

 

Очаква се в по-дългосрочен план да намалее броят на заболелите от хепатит С, както и да намалее броят на хоспитализациите поради липса на усложнения от лечението.

 

От НЗОК съобщават, че с новите критерии се обхващат млади пациенти в начален стадий на заболяването, при които е възможно пълно излекуване и запазване на репродуктивните им способности.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития