Новини - България

НЗОК публикува указанията за безплатните ротавирусни ваксини
Прочетена: 1059 пъти

Указанията за предписване, отпускане, отчитане и заплащане на ротавирусните ваксини, които от началото на тази година се покриват 100% от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), вече са публикувани на сайта на институцията. Общопрактикуващите лекари могат да се запознаят с тях в секция "Указания" на панела с информация, предназначена за тях.

 

Ваксините са с препоръчителен характер, но вече са напълно безплатни за родителите, които желаят да ги поставят на децата си. Това стана възможно, след като в началото на годината правителството прие Национална програма за контрол и лечение на ротавирусните гастроентерити в Република България 2017 - 2021.

 

Според указанията у нас ще се използват два продукта с орално приложение, които се поставят на деца след 6-та седмица след раждането. Нужните количества ще се заявяват от личните лекари и ще се доставят директно от производителите или от търовци на едро. За целта здравната каса ще договаря отстъпки с притежателите на разрешение за употреба и ще подписва договори с всички доставчици, желаещи да осигуряват продуктите у нас.

 

Средствата за ваксините ще се осигуряват от бюджета на НЗОК чрез трансфер от Министерството на здравеопазването. Здравната каса обаче ще плаща само за отчетени и приложени ваксини, но не и за доставени, но непоставени от личните лекари.

 

Указанията са подписани от управителя на НЗОК д-р Глинка Комитов и вицепремиера и здравен министър д-р Илко Семерджиев.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития